Aрхитекту́ра stalinistă – clasicismul socialist

Aрхитекту́ра stalinistă – clasicismul socialist

Bună prieteni, astăzi propun să ne uităm peste un paragraf introductiv legat de arhitectura stalinistă. Materialul este preluat de pe siteul kartaslov.ru. Acest stil arhitectural este unul din preferatele mele, Casa Scânteii (Casa presei) este cel ma cunoscut exemplu din România.

Spre deosebire de stilul Constructivist care a cunoscut o puternică dezvoltare în anii 20 și 30 și este caracterizat prin minimalism și simplitate, arhitectura stalinistă, sau clasicismul socialist, prezintă multe detalii decorative arhitecturale preluate din clasicism/neoclasicism. Această situația provine dintr-un aspect simplu, arhitectura clasică este impunătoare și era preferată în construirea clădirilor cu funcții administrative sau care reprezentau autoritatea statală până spre mijlocul secolului trecut.


Ста́линская архитекту́ра— направление в архитектуре СССР с середины 1930-х до конца 1950-х годов, представляющее собой характерный узнаваемый сплав нескольких архитектурных стилей и отличающееся от предшествующих направлений в архитектуре СССР и архитектуры 1930—1950-х годов за рубежом.

Stalinskaia arhitectura napravlenie v-arhitecture SSSR s-seredinîi 1930-h da konța 1950-h godov, predstavliaiușeie soboi harakterîi uznavaiemîi splav neskolkih arhitekturnîih stilei i otliceaiușeiesia at predșestvuiușih napravlenii v-arhitecture SSSR i arhitekturîi 1930-1950-h godov za rubejom.

Arhitectura Stalinistă este o direcție în arhitectura URSS-ului de la mijlocul anilor 1930 către finalul anilor 1950, prezintă propriile caracteristici recognoscibile fuziunea mai multor stiluri arhitecturale și se diferențiează de trendurile arhitecturale anterioare din URSS și arhitectura anilor 1930-1950 de peste hotare.


singularplural
N.архитектураархитектуры
G.архитектурыархитектур
D.архитектуреархитектурам
Ac.архитектуруархитектуры
Instrumentalархитектуройархитектурами
Prepoziționalархитектуреархитектурах


Clasicismul socialist nu se regăsește însă numai în ”zgârie norii Staliniști” ci este un stil folosit și pentru clădiri cu regim de înălțime redus dar și în conceperea stațiilor de metrou.

Close Menu