Afișe de Propagandă Sovietice

Prin propagandă și postere educative, iconografia Sovietică a intrat în societatea Rusă cu destulă ușurință. Lenin este cel responsabil pentru construirea unei adevărate mașinării de propagandă, soarta comunismului depindea atragerea populației lângă partid și de ridicarea moralului în vremurile dure de construire a socialismului.

Artiști din întreaga țară au fost/s-au mobilizat, astfel rezultând o serie de lucrări care transcend scopurile politice pentru care au fost create, devenind până la urmă opere de artă. Filosofia din spatele acestor afișe este una simplă însă universală, de exemplu era o nevoie de a construi o imagine eroică a războiului, și o muncă a câmpului generatoare înainte de toate de satisfacție și relaxare (așa cum, acum, actul de a cumpăra este garantul fericirii).

Au fost identificate șase ere principale:

  1. Era Bolșevică (1917-1921) – fervoare revoluționară, se folosește intens simbolismul, din această perioadă datează mai mult de 3500 de modele
  2. Era Noii Politici Economice (1921-1927) – se folosește stilul Constructivist și aparent există o mai mare libertate (sau diversitate)
  3. Primele două planuri ”cincinale” – Stalin pornește industrializarea Uniunii Sovietice cu accentul pe industria grea, în prima parte se folosește intens colajul
  4. Marele Război Patriotic sau Al 2-lea Război Mondial (1939-1945) – Reapare stilul Bolșevic, calitatea artistică pentru majoritatea lucrărilor scade semnificativ însă apar și modele elaborate.
  5. Războiul Rece (1946-1984) – mult Realism Socialist; din ce în ce mai multe postere despre pace
  6. Perestroika (1984-1991) – afișe turistice și comerciale pe lângă cele de ”recomandări sociale”

Aceste afișe au acoperit toate aspectele vieții sociale și private, nimic nu scăpa unei recomandări venite de la partid, orice acțiune avea o mustrare sau un slogan motivațional, după caz. Cââiva dintre cei mai cunoscuți artiști sunt: Alexander Apsit (creatorul faimoaselor simboluri secera și ciocanul și steaua roșie); Irakili Toridze knwon; Victor Karetsky; Victor Ivanov, N; Treschenko; Victor Govorkov; M. Heifitz; etc.

 

1917 – “Împrumutul libertății” de Kustodiev B. M. – Guvernul provizoriu a vrut să se împrumute de la cetățeni pentru a stabiliza economia, acțiunea nu a dat roade.
???? – “Stop” de Karetsky V. B.
1919 – “Întâi mai, muncitorii nu au nimic de pierdut în afară de lanțurile lor” de A. P. Apsit
“1940” – “Moscova este capitala URSS” de L. M. Lisitsky
1942 – “Soldat al Armatei Roșii, Salvează!” de V. B. Koretsky
1941 – “Puterea noastră e nemăsurabilă” de V. B. Koretsky
1939 – “Trăiască piloții sovietici” de Dobrovolsky V.N și Zhukov N
1955 – “Trăiască pacea!” de N. I. Tereschenko
???? – “Cultura în capitalism și în țările socialiste. Faceți loc talentelor!”
???? – Viktor Koretsky
1941 – “Mândru de fiul meu” de Govorkov V. I.
1960 – “Oameni, să transformăm armele în unelte!” de Ivanov V.S
1956 – “Prietenia națiunilor” de G. P. Solonin
1974 – “Să păstrăm monumentele pentru posteritate” V. S. Karakashev