”Amintiri” de Mihail Gorbaciov

”Amintiri” de Mihail Gorbaciov

Rolul jucat de Gorbaciov în istoria lumii este de netăgăduit, fie că este vorba de reformarea Uniunii Sovietice, incheierea Războiului Rece sau apropierea de Occident a țării conduse de el. În ”Amintiri” se prezintă mai mult fața lui umană decât cea politică. Desigur veți citi mărturiile și impresiile sale despre diverse întâlniri cu oameni politici și lideri, Reagan de exemplu. Apare și Putin menționat. Să vedem ce spune însuși Gorbaciov despre această carte: ”nu este un volum de memorii (…) deși există în ea și pagini memorialistice. Cartea nu e nici roman, nici măcar relatarea unor fapte istorice reale. Este povestea vieții noastre împreună [el și Raisa], așa cum am scris-o eu”. Într-adevăr, importanța pe care a avut-o Raisa (n. 1932 – d. 1999), soția lui, este sugerată în carte în repetate rânduri.

ms5192wVeți putea arunca o scurtă privire în trecutul său, trecutul personal, banal în multe privințe. ”A spune că munca la combină era grea e un eufemism. Era o muncă istovitoare: câte 14, ba chiar și până la 20 de ore pe zi, până la epuizare completă. (…) Era nu arșiță, ci pârjol, un adevărat iad, praf, duruitul neîncetat al fierului (…) Era grea munca țăranilor. Dar nu aducea îndestulare în casele colhoznicilor”. M-a atras această mărturie a sa despre munca pe câmp alături de tatăl său, întors din cel de al doilea răzvoi mondial. În privința perioadei de studenție un lucru mi s-a părut frumos: ”Trăiam totuși ca niște studenți nevoiași. (…) La sfârșitul lunii trebuia adeseori să trec fie la mâncare rece, fie la fasole cumpărată din magazin. Cu toate acestea, ultima rublă o cheltuiam nu pe mâncare, ci pe biletul la cinema.” Cu ultima rublă alegea ceva mai important ca mâncarea, câti ar face așa ceva, în loc să-ți iei mâncare când ești cu stomacul gol să alegi un film, un teatru, o carte. De fapt a-ți cumpăra un bilet de film e și mai și, cartea o iei după tine, e palpabilă, cu filmul rămâi numai în minte.

În legătură cu începutul relației lor (a lui cu Raisa) avem următoarea amintire: ”A venit prima noastră iarnă în Stavropol. Ne era foarte greu să trăim numai din salariul meu și să le mai și plătim proprietarilor pentru cameră. Ne întăream sufletul până la următorul salariu (…)”. Cine nu a trecut prin momente ca astea sunt destui, lumea e plină de lideri politici cu vieți privilegiate sau rapid îmbogățiți însă aceștia nu-și pot dezvolta o perspectivă echilibrată asupra vieții, devin lideri detestați. Oricum, nici Gorbaciov nu a scăpat de înjurături și îmbrânceli, mai ales din partea celor care-l fac vinovat pentru căderea URSS și într-un fel au dreptate, perestroika sa le-a dat libertatea rușilor și popoarelor componente URSS să-și aleagă alt drum. Intenția era să se creze o societate democratică nu una scindată însă nu a ieșit. Și-au mai vârât și alții probabil coada.

Mai sunt multe alte fragmente pe care eu le consider plăcute, lucruri cu care rezonez atât ca trăire cât și ca mentalitate. Nu mă așteptam la asta. În carte nu e vorba despre comunism, culmea, iar în ce privește politicul veți găsi o lipsă de îndoctrinare uimitoare pentru un om care și-a dezvoltat cariera profesională alături de partidul comunist și partid care l-a acceptat, promovat și în final susținut în poziția supremă de conducere. Se conturează și atmosfera din Kremlin care uneori îmi lăsa impresia că era pur și simplu o adunare de prieteni (tovarăși) care decideau lucruri importante în cadrul unor discuții atât de simple încât puteau să fie purtate la o bere. Desigur, realitatea nu era așa, însă discuțiile purtate de exemplu între Gorbaciov și Andropov în ”camping”, la ”un grătar la iarbă verde”, cu siguranță au jucat un rol important. Practic pentru a avea o poziție trebuia să le fii prieten, dovadă și ritualul de inițiere pe care îl descrie în carte.

În concluzie au fost unele din cele mai frumoase 500 de pagini pe care le-am citit de ceva timp. Are să vă placă dacă vă pasionează istoria. O consider o carte importantă chiar dacă ea nu conține, practic, nicio dezvăluire, o carte cu amintiri dintr-o eră ce s-a sfârșit.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: