Aspecte ale alegerilor din Belarus – 2020

Aspecte ale alegerilor din Belarus – 2020

Lukashenko a câștigat al 6-lea mandat de președinte al Belarusului și nu cred că este un deznodământ surprinzător pentru aceste alegeri. Interesul anumitor state și ”jucători” pentru Belarus este însă mai important de analizat.

Numeroși șefi de state au transmis deja felicitări pentru reușită, de la amicul său Xi Jinping până la lideri din cadrul CSI, ministrul de externe al Rusiei și în cele din urmă și Putin.

Câteva elemente au ieșit până acum în evidență

  1. Mercenari veniți din Rusia, chipurile aflați în drum spre Libia și care au fost arestați în Belarus pe motivul că plănuiau proteste.
  2. Reacția dură a diplomației ruse la acest incident.
  3. Arestarea mai multor jurnaliști ruși pe motiv că nu aveau acreditare.
  4. Protestele care au erupt în mai multe orașe și faptul că Lukașenko consideră organizarea acestora venind dinspre Marea Britanie, Polonia și Cehia
  5. Faptul că mai multe siteuri oficiale din Belarus au fost atacate prin DoS din afara țării.
  6. Autoritățile bieloruse au neutralizat un presupus atentat la viața principalului opozant, Tihanovskaia
  7. Tihanovskaia nu acceptă rezultatul alegerilor și se consideră președinte după ce a luat 10% din voturi.
  8. Anterior acestora au fost însă o serie de proteste în Belarus pe care unii din presă le-au considerat ca fiind finanțate de Rusia.

Ce cred eu este că în ciuda conflictelor și a reproșurilor Putin i-a făcut o favoare lui Lukașenko fiindcă i-a permis acestuia să joace o carte anti-rusă foarte ”apreciată” în anumite segmente occidentale. Astfel a fost generată impresia unei sciziuni între vecini care a făcut aproape imposibilă orice asociere mediatică cu Rusia sau Putin. Mai mult, folosind amenințarea din exterior, Lukașenko, perceput ca ”om al stabilității”, a beneficiat cel mai probabil de un plus de imagine și de voturi.

După ce rezultatul alegerilor a fost declarat în mod oficial iar mesajele de felicitare au început să curgă din partea aliaților, Lukașenko și-a schimbat discursul. El vorbește acum despre protestele apărute împotriva realegerii sale ca fiind regizate în Marea Britanie, Cehia și Polonia, despre atacuri cibernetice venite din afara țării și cu regret (!) spune că Rusia optează pentru o relație de parteneriat și nu pentru o relație fraternă cu Belarus. Mai mult, Lukașenko a cerut implicarea Ucrainei și a Rusiei în analizarea cazului mercenarilor/militanților arestați. Își folosește astfel relațiile predominant pozitive cu ambii vecini pentru a îi pune să lucreze împreună?

Pe scurt despre Lukașenko și Belarusul de astăzi

Belarus nu a trecut prin tranziție, majoritatea intreprinderilor importante sunt în subordinea statului iar președintele are control deplin în privința mai multor aspecte pornind de la economie și terminând, desigur, cu politica externă.

El a devenit președinte din 1994, fiind până acum primul și singurul președinte al statului iar anterior a fost unul din (poate singurul) opozant important din Belarus al destrămării URSS. Alături de Elțin a pus la punct o uniune statală între Rusia și Belarus, proiect care este încă în desfășurare chiar dacă prezintă poticneli* (trebuia finalizat în 1999). Tot el a invitat și Iugoslavia să intre în această uniune, vă imaginați cum decurgea procesul de dezbinare a Iugoslaviei în acest caz sau dacă se mai desfășura?

Fiindcă Lukașenko deține un nivel așa mare de control asupra țării este evident că un înlocuitor nu poate să fie lăsat la voia ”întâmplării”. Nici Rusia, nici China, nici aliații din CSI, OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) și UEEA (Uniunea Economică EurAsiatică) nu doresc să vadă venind la conducerea statului un personaj cu vederi diferite, mai ales după ce s-a văzut dezastrul din Ucraina.

În prezent Belarus promovează o serie importantă de proiecte economice cu numeroase state iar faptul că bielorușii au ales să nu se amestece în crizele internaționale ci să rămână cuminți în locul lor pe hartă, axați pe propria dezvoltare, le-a permis o plajă largă de astfel de colaborări și proiecte care cel puțin în oreșele mari au generat un nivel de trai acceptabi cu o criminalitate scăzută, cu certitudine mult mai mică dacă e să comparăm cu Ucraina.

*pentru multă vreme Rusia a livrat gaze naturale Belarusului la un preț sub cel al pieței însă acest lucru nu s-a văzut mereu la consumatori. Presa rusă a vorbit în mai multe rânduri despre faptul că Lukașenko și apropiații lui au ajuns să facă un profit.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: