Assange, scânteia Partidului Democrat

Assange este o figură legendară pentru orice jurnalist sau militant pro-libertate care contribuie considerabil la procesul de emancipare al oamenilor față de  propriile lor guverne (sau al persoanelor politice), deseori dovedite ca fiind corupte și imorale. De câteva săptămâni numele lui este din ce în ce mai auzit, în mod deosebit în presa americană, ca urmare a dezvăluirilor, făcute prin Wikileaks, legate de Hillary Clinton și Convenția Națională Democrată. Hillary a mai fost ținta unor dezvăluiri care i-au prejudiciat mult poziția în sondaje, însă la nivelul ”elitelor politice” reacțiile au fost benigne.

Putem rezuma scandalul CND astfel: o rețea în esență conspirativă a apărut în interiorul Partidului Democrat cu intenția de a înlătura orice posibilă concurență pentru Hillary Clinton, ținta a fost în mod deosebit Bernie Sanders. Mailuri întregi sunt dovada unor tentative de a-l discredita pe Bernie în rândul alegătorilor democrați și chiar acțiuni de fraudare a alegerilor interne (primary elections).  

Reacția lui Bernie a fost cel puțin ciudată, continuându-și susținerea pentru Hillary Clinton în condițiile în care atât el cât și echipa sa erau indirect atacați de proprii colegi de partid iar ca urmare al acestui comportament alegătorii ce tindeau către Bernie s-au rupt complet de Partidul Democrat, majoritatea mergând acum înspre Partidul Verzilor.

Urmările scandalului au dus la demisii în lanț în rândul democraților, Wasserman Schultz, liderul comitetului partidului democrat, și-a dat demisia iar ulterior au urmat și Amy Dacey, Brad Marshall și directorul de comunicare Luis Miranda. De asemenea dezvăluirile lui Assange au mai scos la lumină o serie de comportamente condamnabile în genul unor comentarii rasiste la adresa alegătorilor latino (”Taco Bowl Engagement”) ; o legătură puternică avută cu mass-media, de exemplu în momentele când se pregătea o anchetă sau o știre negativă, aceasta era trimisă membrilor comitetului înaintea publicării ; iar un element care pare mai degrabă ilegal este un tabel cu propuneri de numire a donatorilor partidului în funcții federale.

Comportamentul lui Hillary Clinton este ]nsă cel mai pitoresc fiindcă aceasta a numit-o pe Wasserman-Schultz într-o funcție onorifică pe perioada campaniei ceea ce înseamnă că nominalizarea democrată pentru președinția Statelor Unite consideră normal tot ce s-a întâmplat.

Acest articol este un comentariu pornit de la declarația zilei din data de 2 august 2016. Scopul articolului este de familiarizare a publicului cu subiectul discutat.

02-08-2016 - declaratie - assange