Putin: realizări în condiții dificile

Vladimir Putin a fost reales pentru al 4-lea mandat în funcția de președinte al Federației Ruse cu peste 76% din voturi, mai mult de 56 de milioane de cetățeni ruși.

Sunt două motive principale pentru această reușită, (1) din punct de vedere electoral nu a avut parte de o opoziție puternică iar (2) politicile sale sunt axate pe dezvoltarea socială a țării și pe revitalizarea rolului ei geopolitic.

Putin a preluat o țară ce se afla în pragul colapsului și a început să stabilească obiective de dezvoltare pe care le-a și atins, aspect ce i-a adus inevitabil o anumită apreciere în rândul cetățenilor și i-a permis să ajungă la 4 mandate de președinte și un mandat de prim-ministru. Acesta este însă un singur aspect al situației fiindcă lipsa opoziției (partidele și persoanele de opoziție din Rusia de azi sunt în general tolerate sau chiar sprijinite de guvern) nu stă în aceste dezvoltări ci sunt rodul unor tactici obscure, violente și uneori mortale de îndepărtare a oponenților.

Farmecul lui Putin rezidă în faptul că acesta și-a construit o imagine de președinte ”al poporului” prin faptul că se implică direct în rezolvarea anumitor probleme (de ex. protejarea animalelor pe cale de dispariție, dezvoltarea estului îndepărtat, creșterea demografică) și în grăbirea anumitor procese (construcția de infrastructură, reabilitarea prestigiului militar). Este perceput în rândul susținătorilor săi ca liderul care a ajuns să-i controleze pe oligarhi și astfel să oprească devalizarea industriei.

Un alt element pe care Putin l-a folosit cu mare succes a fost prezentarea Rusiei drept o țară ce se afla la cheremul puterilor occidentale, care în anii 90‍‍` se baza pe ajutoare alimentare și își vedea capacitățile militare cum se degradează (link), totul foarte adevărat însă asta i-a oferit o bază pe care să-și dezvolte discursul ulterior de ”trădat de partenerii din Vest”. A început să folosească această retorică în principal după lovitura de stat din Ucraina iar populația a ales să-l creadă (fiindcă dacă nu-ți crezi liderul pe cine să mai crezi) iar orice oponent capătă din start stigmata de ”om al Occidentului”, venit probabil să aducă din nou Rusia la rolul de vasal.

Putin: să mergi până la capăt pentru a-ți atinge obiectivul

Interviul realizat de jurnalista Megyn Kelly pentru National Broadcasting Company pe parcursul a două zile, între 1 și 2 martie,a fost difuzat pe data de 9 martie. Pagina online a Kremlinului a publicat integral interviul și îl puteți accesa aici.

S-au abordat o gamă variată de probleme ce vizează relația SUA-Rusia cu un accent evident pe ”imixtiunea rusă” în alegerile din Statele Unite. Putin a declarat că el nu știe nimic de vreo implicare în aceste alegeri iar dacă cetățeni ruși au ales să se implice ei nu au primit acordul guvernului. Întrebat dacă pentru el este acceptabil că 13 cetățeni ruși și 3 companii din federație s-au implicat în alegeri, Putin a răspuns că nu-l interesează. că nu reprezintă interesele statului și că nu au încălcat legea în Rusia.

În mare parte Putin a avut o abordare de ”plausible deniability” (negare plauzibilă) la toate întrebările incomode și s-a menținut permanent într-o poziție superioară față de jurnalistă, ceea ce înseamnă că interviul, dintr-un anumit punct de vedere, nu a fost o reușită pentru cei de la NBC.

Întrebat cât de important este ca un președinte să ”proiecteze” (project) putere, președintele rus a răspuns că este mai important să o arate și că pentru el puterea are două dimensiuni, în primul rând trebuie să fi încrezător în faptul că ai dreptate și în al doilea rând să fi pregătit să mergi până la capăt pentru atingerea obiectivelor.

Discutând despre războiul cibernetic Putin a ales să atragă atenția asupra diferenței de forțe între capacităție Statelor Unite și cele ale Rusiei, vorbind în principal despre capabilitățile în domeniul mass-mediei internaționale.

Merkel și Putin, întâlnire cu presa

Dialogul diplomatic dintre Rusia și Germania a fost puternic afectat de evenimentele din ultimii ani, în special situația din Ucraina față de care cele două tabere au puncte de vedere total diferite, așa cum se poate citi în răspunsurile date jurnaliștilor. Cooperarea economică însă cunoaște dezvoltare chiar și în fața obstacolelor politice impuse mai mult din partea Occidentului la care însă și Rușii au răspuns, mai cumpătat însă.

Deși Putin a declarat că Germania este o țară prietenă, cei doi lideri au, aparent, puține lucruri în comun în ce privește soluționarea conflictelor dezbătute în afara cererilor pentru încetarea focului și inițierea unui dialog politic (între republicile dizidente și autoritățile din Kiev și între susținătorii lui Assad și rebelii moderați).

Textul integral poate fi citit pe siteul Kremlinului link.

Discursul lui Putin de la întâlnirea cu liderii FSB

Întâlnirea anuală a liderilor FSB a avut loc pe 16 februarie la sediul lor, celebra Lubyanka. Vladimir Putin a prezidat acest eveniment, făcând un rezumat al activităților pe anul trecut și trasând (în mare și aș spune simbolic) direcțiile de acțiune pentru 2017.

Din text reiese faptul că Rusia se simte amenințată de evoluțiile din cadrul NATO, că se încearcă atragerea spre o confruntare și că anumite state urmăresc destabilizarea socială și politică a Rusiei. S-a constatat că autoritățile din Ucraina ”vorbesc deschis despre sabotaj și terorism în Rusia” și se consideră că aceasta este o situație îngrijorătoare.

Pe lângă activitățile de combatere a terorismului și a extremismului un anumit aspect a ieșit puternic în evidență, anul trecut FSB-ul a blocat activitățile a 53 ofițeri acoperiți străini și a 386 de agenți iar atacurile cibernetice asupra ”resurselor oficiale de informare” s-au triplat față de 2015. Amintite au fost și problema securizării frontierelor, a dezvoltării infrastructurii și a echipării și ”bunăstării sociale” a membrilor FSB (We will also continue to give attention to social provisions for FSB personnel and their family members.).

Link spre versiunea în engleză a declarației lui Putin