Cabinet din atelierul artistului de Gysbrechts

Cornelis Norbertus Gysbrechts este un artist flamand de secol XVII, reprezentant al trompe-l’œil-ului din perioada Barocă a picturii occidentale. S-a născut cel mai probabil în jurul anului 1640 la Antwerp, despre educația primită nu se știe nimic însă cunoaștem că a devenit membru al ghildei Sf. Luca fiindcă numai așa putea să devină ucenic și ulterior avea voie să-și vândă lucrările. Prima sa lucrare confirmată este datată în 1657.  Se consideră că a trăit până în 1678.

Cum citim lucrarea?

Acest trompe l’oeil (iluzie optică) datează din 1670-1671 și face parte din Colecția Regală de Pictură și Sculptură a SMK (Statens Museum for Kunst, Danemarca). În perioada realizării lucrării artistul se afla în Danemarca, în timpul regilor Frederik III (1668–70) și Christian V (1670-72). Acesta urma să ocupe poziția de pictor de curte între 1670 și 1673. Gysbrechts se prezintă în această lucrare ca pictor de curte fiindcă pe bilețelul de lângă auto-portretul său scrie ”pictor regal de portrete Gysbrechts in Copenhaga” 1.

  1. http://www.smk.dk/en/explore-the-art/highlights/cornelius-norbertus-gijsbrechts-trompe-loeil-a-cabinet-in-the-artists-studio/