Care e povestea царей?

Care e povestea царей?

Primul царь a fost desigur Cezar, de la el și prin el a pornit toată obsesia europeană pentru refacerea gloriei imperiale romane. În spațiul rusesc Ivan al III-lea, Иван III Васильевич, a fost primul care a folosit acest titlu informal. Cuvântul în sine e slavon, nu rusesc si a fost folosit pentru prima dată în Imperiul Bulgar.


De pe siteul dic.academic.ru aflăm că:

Царь — основной титул монархов Русского царства с 1547 по 1721 год. Первым царём был Иван IV Грозный, а последним Пётр I Великий.

Țar este principalul titlu al monarhilor regatului Rus între 1547 și 1721. Primul Țar a fost Ivan IV cel Groaznic iar ultimul Petru I cel Mare.


Singular Plural
Nominativ ца́рь цари
Genitiv царя цареи
Dativ царю царям
Acuzativ царя цареи
Instrumental царём царями
Prepozițional царе царях

Иван III (1440 – 1505) s-a căsătorit cu Sofia Palaiologina (prințesă Bizantină, bunica lui Иван IV) iar asta urma să ducă la ideea că Rusia este a 3-a Romă după căderea Constantinopolului și înghițirea Imperiului Bizantin de către Otomani. Ivan al 3-lea a eliminat controlul mongol asupra slavilor, a unit toate ducatele și principatele slave din regiune în jurul Moscovei și a pus bazele unei dinastii cu izvoare bizantine.

Иван IV (1547 – 1584) a fost primul Țar, și-a lăsat puternic amprenta în epoca sa prin unele acțiuni încărcate de cruzime și prin credința sa puternică însă deseori lipsită de înțelepciune. Printre inovațiile aduse în sfera conducerii statale s-a numărat опри́чнина (Opricinina), o formă de poliție secretă pe care o folosea să-i țină sub control pe boieri.

Ultimul țar a fost unul dintre cei mai mari reformatori ai Rusiei, Petru I cel Mare. Acesta a pornit un lanț de modernizări in aparatul de stat și în societate care au dus la transformarea Rusiei dintr-un stat slav izolat și îndepărtat de Europa, într-o mare putere europeană, sau cel puțin o putere în devenire. El a fost ultimul țar fiindcă a creat titlul de Император Всероссийский, Împărat al Întregii Rușii. A ne referi la el și mai cu seamă la succesorii săi drept țări este astfel o eroare.

Close Menu
Feedback
Feedback
How would you rate your experience?
Do you have any additional comment?
Next
Enter your email if you'd like us to contact you regarding with your feedback.
Back
Submit
Thank you for submitting your feedback!
%d blogeri au apreciat: