Ce se alege de Afganistan

Ce se alege de Afganistan

Bună ziua prieteni, aș dori să vă atrag atenția asupra unui articol interesant scris de Andrew Korybko pentru RIAC (Consiliul pentru afaceri internaționale ruse). În cadrul acestuia este discutată situația actuală din Afganistan, sub titlul ”These are Russia’s Three Strategic Goals in Afghanistan”.

Se pare că retragerea forțelor SUA din Afganistan după două decenii de ocupație se întâmplă cu adevărat. Acest eveniment a fost adus în discuție atât de mult în ultimii ani, cu serii de retrageri amânate, încât puțini au crezut că Washingtonul se va ține de cuvânt de această dată. Știrile de astăzi spun că forțele talibane controlează 85% din țară, asta înseamnă că în curând ar putea apărea un nou emirat.

Țara are o poziție strategică și resurse importante. După cum subliniază Andrew, linia de cale ferată Afganistan – Uzbekistan – Pakistan, convenită în februarie anul acesta, ar putea oferi un impuls comercial și ar duce la îmbunătățire relațiilor diplomatice și, de asemenea, ar putea aduce în concret coridorul eurasiatic nord-sud de la Arctica la Oceanul Indian. În al doilea rând, importante rezerve de pământuri rare ar putea fi exploatate după construirea infrastructurii necesare. China, potrivit rapoartelor, are o serie de planuri de investiții.

Andrew Korybko subliniază corect că o amenințare mai serioasă, ca ISIS, poate conduce și ar trebui să conducă la un guvern de coaliție astfel încât această „preluare a talibanilor” să nu degenereze într-un război civil complet, pe fondul căruia ISIS să găsească pământ fertil. În opinia mea, situația are foarte puține șanse să meargă în acea direcție, într-un război civil în care va câștiga un terț.

Amenințarea „relocării” forțelor SUA în altă parte a regiunii, deși este posibilă, nu cred că se poate realiza. Majoritatea țărilor din acea zonă sunt acum fie în sfera rusă, fie în sfera chineză de influență. Ceea ce întreb în schimb este de ce s-au decis americanio acum să se retragă din Afganistan. Constrângeri economice? Cererile opiniei publice interne? Reorientarea intereselor? Dacă toate lucrurile merg bine și guvernul taliban se va dovedi a fi demn de încredere (am rezerve), atunci această decizie ar putea fi privită ca un „cadou” pentru alte state rivale. Dacă lucrurile merg prost, unele țări ar putea fi constrânse să ia acțiuni militare și costisitoare, mergând pe același drum pe care au mers SUA.

Close Menu