China: O lume fără arme nucleare

China: O lume fără arme nucleare

耿爽 (Geng Shuang), Reprezentantul Permanent Adjunct al Chinei la Organizația Națiunilor Unite, a făcut câteva remarci importante la reuniunea plenară la nivel înalt a Adunării Generale, care a avut ca scop comemorarea și promovarea Zilei Internaționale pentru eliminarea totală a armelor nucleare.

Mentalitatea Războiului Rece trebuie eradicată înainte ca armele nucleare să poată fi eliminate în totalitate. Cu o astfel de mentalitate lumea nu poate realiza o dezarmare nucleară reală și nu se va bucura cu adevărat de pace și liniște.

耿爽 (Geng Shuang)

Remarcile sale vin într-un moment dificil în afacerile mondiale. Asistăm la o schimbare a conducerii globale și la o tranziție de la o ordine mondială unipolară la o ordine mondială multipolară construită pe cadrul Națiunilor Unite. China este doar o parte a acestui sistem, dar a fost evidențiată de oficialii americani reacționari ca un rival și chiar un inamic. Incapacitatea Washingtonului de a îmbrățișa noul și dorința sa de a susține vechiul este văzută în alianța anacronică și rasială AUKUS. Astfel de acțiuni pot genera o atmosferă de război rece din care nicio țară nu are de câștigat, ci doar una, SUA, ar putea avea mai puțin de pierdut.

China este o “țară nucleară” atât în sectorul civil cât și în sectorul militar. Focoasele sale sunt totuși substanțial mai mici în ceea ce privește numărul în comparație cu Statele Unite, aproape 400 față de 6000. Un război “fierbinte” între cele două țări ar putea transforma cu ușurință lumea într-o pustietate radioactivă și presupun că nimeni, nici măcar cei mai limitați oficiali obsedați cu excepționalismul American, nu ar dori asta.

Close Menu