长湖津 (Bătălia de la lacul ChangJin) / China / 2021

长湖津 (Bătălia de la lacul ChangJin) / China / 2021

长湖津 (Zhǎng hú jīn) – Bătălia de la lacul ChangJin este o dramă de răzzboi produsă în 2021 de o echipă de trei regizori chinezi, 陈凯歌 (Chen Kaige), Tsui Hark și 林超贤 (Dante Lam). Evenimentele din film pornesc de la bătălia cu același nume dintre chinezi și americani ce s-a desfășurat în iarna lui 1950 în cadrul războiului din Coreea.

Istoric

Războiul Corean a pornit la scurt timp după încheierea celui de al doilea război mondial și marchează un început al Războiului Rece. Situația actuală de pe peninsulă este rezultatul acestui conflict. Între 25 iunie 1950 și 27 iulie 1953 s-au format două tabere. Nordul care îi cuprindea pe comuniștii coreeni, pe chinezi și pe sovietici și sudul ce consta din coreenii pro-capitaliști, americani și englezi și care s-au bucurat de sprijinul Națiunilor Unite.

În lunile noiembrie și decembrie ale lui 1950 forțele ”voluntare” chineze au început să ajungă în nord Coreei. În acest moment situația era considerabil în favoarea trupelor capitaliste și se aștepta o victorie a lor până la finalul anului.

Un astfel de deznodământ aducea mari probleme atât Chinei cât și Uniunii Sovietice și acestea au început demersurile de a se alătura luptei. Rușii au fost mai reținuți în privința numărului de soldați trimiși însă au fost de acord să ofere consultanți, asistență tehnică și aeriană, testându-și astfel avioanele de vânătoare MiG-15.

Filmul

Chinezii, spre deosebire de sovietici, nu beneficiau de multe resurse și tehnică avansată. După 4 decenii de luptă aproape constantă se vedeau iar nevoiți să îndure foamea, frigul naturii și gloanțele inamicului. Dușmanul nu mai era Japonia ci era America, cea care a fost un model de revoluție pentru bătrâna națiune naivă din 1911.

În 1950 războiul ideologic care a măcinat planeta în anumite zone și a oferit echilibru în altele era de abia la început. Filmul se ocupă de perioada în care intervenția și sprijinul american acordat sudului era pe cale să ducă la o capitulare a comuniștilor. Din fericire chinezii au văzut mai limpede pericolul unui control american asupra peninsulei decât au fost pregătiți sovieticii să o facă.

Când mă gândesc la filme de război îmi vin imediat în minte numeroase exemple sovietice/rusești. Dominația lor asupra genului este unanim acceptată de critici și spectatori iar eu îndrăznesc să plasez 长湖津 la egalitate cu acestea.

În presa grupului vestic s-a discutat mult despre acest film ca unul de propagandă. Cumva le dau dreptate și acestor voci însă în condițiile în care China a pierdut 400.000 de soldați în război, cum ar trebui să arate filmul? Dacă ei simt să redea tăierea acestor destine într-un mod demn și încărcat de însemnătate patriotică, de ce să considerăm că este inadecvat?

Pentru scenele de luptă au participat până la 70.000 de figuranți, numeroși actori non-asiatici și foști soldați, ofițeri și pompieri. Va rămâne cel mai probabil filmul deceniului în categoria lui de referință.

Actori

吴京 (Wú jīng) l-a jucat pe 伍千里 (Wǔ qiānlǐ)

段奕宏 (Duàn yì hóng) l-a jucat pe 谈子为 (Tán zi wèi)

易烊千玺 (Yi Yang Qianxi) l-a jucat pe 伍万里 (Wu Wanli)

胡军 (Hu Jun) l-a jucat pe 雷睢生 (Lei Suisheng)

Trailer

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu