Concert în E minor de Francesco Durante

Francesco Durante este un compozitor italian din zona napoletană ce a trăit între 1684 și 1755 și a cărui activitate artistică a fost aproape exclusiv una de creator de muzică religioasă. S-a născut în Frattamaggiore, acum un oraș de 30 de mii de locuitori situat la 15 kilometri de Napoli care în 2008 a fost ”oraș al artei”.

Una din primele influențe asupra copilului Durante a venit din partea tatălui său care cânta la o biserică parohială. Își începe studiile la Conservatorio dei poveri di Gesu Cristo după care în 1702 merge la Conservatorio di Santa Onofrio unidurane001p1de îi are ca profesori pe Gaetano Francone și Alessandro Scarlatti. La finalul acestor studii și-a publicat prima sa lucrare cunosuctă ca fiind un ”scherzo drammatico” ce a fost cântată la Napoli în 1705. Se presupune (nu există documente) că la un moment dat a plecat la Roma unde a studiat sub Bernardo Pasquini și Giuseppe Ottavio Pitoni.

Începând cu anul 1728 și-a început cariera de profesor cu poziția de primo maestro la conservatorul Poveri di Gesu Cristo unde va lucra până în 1738, aici îl va avea ca student pe Pergolesi. În 1742 se angajează la S. Maria di Loreto și-i va avea printre studenți pe Fenaroli, Sacchini și Speranza. În 1745 acceptă și un post la S. Onofrio. În ultimul an de viață îi va avea ca studenți și pe Piccinni și Paisiello.