Concert pian în Sol minor de Paisiello

Giovanni Paisiello a fost un compozitor Italian din era clasică axat în mod deosebit pe operă, a trăit între 1740 (9 mai) și 1816 (5 iunie). S-a născut în Taranto, în prezent un important port militar și comercial de pe coasta Mării Ionice care în secolul 18 avea în jur de 11 mii de locuitori. Intr-o atmosferă ce este descrisă ca fiind preponderent religioasă, tânărul Paisiello își începe educația primara intr-o instituție Iezuită.

paisielloÎn 1754 este trimis la studii în Napoli la Conservatorio di S. Onofrio unde studiază sub Francesco Durante. În 1772 începe să comună muzică de biserică iar în 1776 acceptă invitația țarinei Ecaterina a 2-a de a sta la St. Petersburg. Acolo rămâne pentru 8 ani și compune o serie de capodopere printre care ”Bărbierul din Sevilia”.

Se întoarce în Italia în 1784 și este angajat la curtea lui Ferdinand al 4-lea, rege al Napoli. Situația devine agitată spre sfârșitul secolului iar în anul 1802 este chemat de Napoleon să se mute la Paris. Se pare că Paisiello i-a câștigat simpatia după ce a compus un marș pentru funerariile generalului Hoche din 1797. Francezii nu se arată impresionați de creațiile lui indiferent de aprecierea arătată de Naponelon așa că în 1803 se întoarce cu mare dificultate în Regatul din Napoli. Starea proastă de sănătate a soției și ulterior decesul acesteia în 1815, starea sa de sănătate în continuă deteriorare alături de o incapacitate de a mai compune ceva impresionant și inovator i-au transformat ultimii ani de viață în unii incerți și grei.

Vă recomand să ascultăm Concert de pian no.4 în sol minor (R 8.16) în interpretarea lui Francesco Nicolosi la pian și a Collegium Philarmonicum Chamber Orchestra cu dirijorul Gennaro Cappabianca. Lucrarea are trei părți I. Allegro / 10:08 II. Largo / 16:58 III. Rondo : allegretto