Cooperarea ruso-belarusă în cercetarea spațială dezbătută

Cooperarea ruso-belarusă în cercetarea spațială dezbătută

Rusia și Belarus lucrează mai mult ca de obicei la Uniunea Statală în aceste zile. Cel de-al 8-lea Forum al Regiunilor din Belarus și Rusia tocmai a început (29 iunie) și va dura până la 1 iulie.

Cooperarea științifică și tehnologică a fost astăzi pe ordinea de zi și se află în planul de integrare al Uniunii Statale. Potrivit acestui fapt, cele două state vor trebui să creeze un spațiu comun pentru cercetarea științifică prin „armonizarea legislațiilor naționale în domeniul științei și tehnologiei, crearea de șanse egale pentru munca oamenilor de știință din Belarus și Rusia în Uniunea Statală, efectuarea de cercetări comune (…)”, a declarat Grigori Karasin, Comisia Federației Ruse a Consiliului pentru Afaceri Externe.

Belarusul are un climat de cercetare relativ bine dezvoltat și o strategie coordonată cu Rusia ar putea îmbunătăți considerabil la proiecte pentru „tehnologia informației, electronice, materiale noi, proceduri chimice, ecologie, utilizarea rațională a resurselor naturale, prevenirea și tratarea (…) bolilor periculoase, precum și modalități de îmbunătățire a eficacității agriculturii”.

Potrivit lui Aleksei Kubrin, secretar de stat adjunct al Uniunii Statale Belarus și Rusia, organizația a implementat până acum șapte programe de tehnologie spațială. Programul Complex-SG este un exemplu de astfel de cooperare, pe baza căruia va fi creată o constelație comună de sateliți de teledetecție.

Close Menu