De ce alianța anti-China e mai mult o plută

De ce alianța anti-China e mai mult o plută

In primul rand e important să înțelegem că relațiile dintre state se bazează pe interese comune. Atunci când interesele în mare măsură coincid este simplu însă de multe ori nu coincid. Aici intervine diplomația care poate avea misiunea de a negocia o serie de avantaje și garanții pentru părțile implicate astfel încât interesele fiecăruia să fie acoperite cât mai bine.

Să luăm exemplul Franței care în vremea regelui Francisc I s-a aliat cu Imperiul Otoman (Suleiman) pentru a pune presiune pe Sfântul Imperiu German începând cu anul 1526 . Franța a renunțat însă la această alianță construita pe o cooperare extinsa când nu s-a mai dovedit necesară, ulterior ajungând o povară până să devină un adevărat impediment.

Ce am dorit să spun prin aceasta introducere este ca statele au tendința să manifeste o conștiință proprie care depășește în anvergură “conștiința de grup”.


De ce puține state se vor alinia împotriva Chinei?

Primul răspuns este ca nu au de ce sa faca acest lucru. Vom asista la o astfel de poziționare numai din partea anumitor state cu interese directe însă nici față de multe dintre acestea China nu a manifestat o atitudine agresivă la o scară care să pună în pericol existența statului în cauză și care astfel să rezulte în relații deschis ostile.

Al doilea răspuns este că dacă lumea se polarizează din nou, se vor lua în calcul direcțiile avantajoase. China este în prezent o societate in expansiune cu o economie stabila și în creștere chiar în condițiile pandemiei si cu o piata de desfacere imensa. SUA pe de altă parte este o economie avansată însă împovărată cu datorii, foarte puțin dinamică, cu o infrastructură șubrezită și o situație demografica îngrijorătoare din multe aspecte. Să nu uităm desigur situația politico-sociala interna care este incerta și instabilă iar o eventuală plecare a lui Trump de la Casa Albă ar rezulta din nou la o modificare a politicii externe a Washington-ului.

Al treilea răspuns este că deja multe state de pe glob au relații prietenoase cu Beijingul iar acestea au început deja să joace un rol în extinderea influenței Chinei. De exemplu prin Grecia a fost atrasă si Italia, prin Serbia au fost atrase alte state ale fostei Iugoslavii și Ungaria. Relația Chinei cu Kazahstan a încurajat dezvoltarea puternica a legăturilor dintre Beijing și Minsk și tot așa, ați înțeles ideea.

Al patrulea răspuns tine de “bagaje”. SUA continua sa aibă o reputație proasta în lume fiindcă a avut mereu tendința de a își manifesta voința (”manifest destiny” cum se spune la modul romantic) prin metode violente și folosind corupție. America de Sud este exemplul cel mai clar. China însă are o altă abordare fiindcă a învățat din istorie și din experimentul SUA și este astfel mult mai dispusa sa ofere concesii. De aici și sutele de miliarde turnate în investiții pe întreg globul. Desigur, oriunde sunt bani există și forme mai evidete sau mai puțin evidente de corupție însă ceea ce oferă China față de SUA sunt proiecte clare, palbabile și realizabile.


În linii mari acestea sunt 4 motive pentru care o alianță anti-China nu va căpăta forța necesară să îndeplinească ce își propune. Coreea de Sud nu va intra într-o astfel de alianță și nici Japonia. India, oricât de mult este influențată de SUA, nu va iniția un conflict direct cu China și va încerca să rămână în relații cordiale. Indienii și chinezii sunt civilizații vechi de milenii, ele știu foarte clar că dacă vrei să îți fie bine este important să te înțelegi cu vecinii.

În prezent China are foarte puțini dușmani în spațiul eurastiatic fiindcă Beijing-ul a reușit prin diplomație, investiții și cooperare strategică să dezvolte relații pozitive cu majoritatea statelor incluzând întreg Orientul Mijlociu, Iran, Turcia, Pakistan, Kazahstan, Rusia, Belarus, Ucraina, Serbia, Italia, Spania, Grecia, Polonia, Cehia, Ungaria, Croatia, Suedia, Franța (da, au relații economice în creștere pentru anul 2020), zona ASEAN, Japonia, Coreea de Sud.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: