Despre noul an

Ne-am mai cusut o mărgea la podoaba de petreceri iar acum plonjăm într-un nou an calendaristic cu mahmureală și elan. De ce sărbătorim anul nou pe întâi ianuarie și nu prin februarie sau în orice altă lună? Din obișnuință continuăm tradiția lăsată de Iulius Cezar care a încercuit în calendarul solar data de 1 ianuarie ca fiind începutul unui nou an. Sărbătoarea este așadar una ”păgână” iar Evul Mediu a dus la interzicerea ei în anumite zone din Europa și înlocuirea cu Paștele, Crăciunul sau data de 1 Martie.

Data de 1 ianuarie nu are așadar nicio însemnătate în afară de sublinierea și internaționalizarea unui eveniment european (Imperiul Roman sub Cezar). Din punct de vedere astronomic nu se întâmplă nimic ”în seara dintre ani”. Noi sărbătorim o ficțiune. Singurul eveniment astronomic în preajma ”anului nou” este pe 4 ianuarie, insesizabilul perihelion când Pământul se află cel mai aproape de Soare. Propun o petrecere pentru acea zi.

Anul nou iranian (نوروز) va fi pe 21 Martie și reprezintă echinocțiul vernal, un motiv mult mai potrivit de a sărbători un nou an, voi ce ziceți?

PS. Astăzi se împlinește un an de la prima postare pe florincosma.ro și vreau să spun că proiectul a evoluat după așteptările mele. Voi începe să-mi organizez timpul pentru a lucra mai mult și mai bine și pentru a trece cu succes de etapa a doua. Vă mulțumesc pentru susținere.