Emiratele, o perlă din colierul BRI

Emiratele, o perlă din colierul BRI

În decembrie 2015 a avut loc o întâlnire istorică la Beijing între Xi Jinping și Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prințul moștenitor al Emiratului Abu Dhabi. Cele două state au pus bazele unei relații în continuă dezvoltare.

2015 – Totul începe din decembrie

Sfârșitul anului a adus inființarea unui fond de investiții de 10 miliarde de dolari și pornind de la acesta s-a construit în mod susținut și multilateral o relație bilaterală prosperă.

Fondul de investiții va juca un rol important în dezvoltarea unei cooperări bilaterale pragmatice

Xi Jinping (2015)

Este o măsură nouă cu o perspectivă spre viitor. Programul are învedere în special domeniul energetic, infrastructura și sectoarele de top

Deng Li, director al Departamentului pentru Asia de Vest și Nordul Africii din cadrul Ministerului de Externe al Chinei.

Colaborarea cu EAU este importantă pentru îmbunătățirea relațiilor Chinei cu întreaga comunitate islamică

Xue Qinggui, profesor de studii arabe la Universitatea de Studii Străine din Beijing

Inființarea acestui fond de investiții este o reflecție a parteneriatului în creștere dintre EAU și Republica Populară a Chinei

Shaikh Mohammed bin Zayed

În 2015 se preconiza o valoare de peste 50 de miliarde de dolari în tranzacții comerciale bilaterale. Suma a fost atinsă însă de abia în 2018 după ce cu doi ani în urmă s-a ajuns la puțin peste 46 de miliarde de dolari. Puțin înseamnă desigur câteva sute de milioane.

2018 – Vizita de 3 zile a lui Xi Jinping în Emirate

Xi Jinping alături de Mohammed bin Rashid (vice-președinte)

Anul 2018 aduce ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic cuprinzător în cadrul unei vizite a președintelui Chinei în EAU în iulie. Decizia a fost luată de Xi Jinping și de Sheikh Mohammed bin Rashid alături de Sheikh Mohammed bin Zayed. Tot în acest context Xi a exprimat dorința Chinei de a pune umărul la treabă pentru realzarea Expoziției Mondiale 2020 din Dubai și, poate mai important, pentru o cooperare profundă în vederea asigurării unui climat de pace în Orientul Mijlociu și soluționarea crizelor prin intermediul legăturilor politice.

Întâlnirea din 2018 a adus și semnarea a unui număr important de memorandumuri de înțelegere (13 în total). Acestea cuprind:

 • construirea de ambasade și centre culturale
 • cooperare energetică, zona solară, petrol
 • dezvoltarea legăturilor e-commerce
 • cooperare în cadrul BRI
 • cooperare și asistență în aspecte vamale

Consider că Dubai va deveni un loc cheie pentru conectarea Asiei, Africii și a Americii Latine în cadrul BRI

Ibrahim Ahli, director al Departamentului de Promovare a Investițiilor din Dubai

Cele două părți au identificat 10 segmente prioritare pentru cooperarea lor:

 1. Politic – Întâlnirile la nivel înalt se vor intensifica, cele două părți își sprijină reciproc rolurile jucare la nivel regional (în cazul EAU) și internațional (în cazul Chinei)
 2. Economic și Financiar – EAU întâmpină și sprijină BRI și este dornică să participe activ la proiectele acesteia. Se urmărește creștere graduală a schimburilor comerciale bilaterale
 3. Cooperare pentru Inovație, transfer tehnologic
 4. Educație, Știință și Tehnologie
 5. Energie Regenerabilă și Apă
 6. Petrol și Gaz
 7. Aspecte Militare – îmbunătățirea cooperării practice între cele două armate prin întâlniri la nivel înalt, antrenamente comune. Lupta împotriva crimei organizate
 8. Cultură, aspecte Umanitare
 9. Facilitarea călătoriilor între state
 10. Mecanisme de implementare a parteneriatului strategic

2019 – O nouă eră

Xi Jinping și Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Mohammed bin Zayed Al Nahyan a făcut o vizită de stat de 3 zile în China în iulie 2019.

Initiativa ”Belt and Road” propusă de Xi Jinping este în sinergie cu viziunea de ”Restaurare a Drumului Mătăsii” propusă de Sheikh Mohammed bin Zayed. Planul de dezvoltare al emiratelor cuprinde o serie de documente, directive, pași și concepte (pe care le voi analiza în alt material) ce se pliază într-adevăr foarte ușor pe viziunea împărtășită de Xi pentru Eurasia.

Participarea la BRI este în acord cu interesele EAU și aduce noi oportunități și energii. Ca un centru regional de transport, financiar și comercial, EAU au un rol pivot în extinderea cooperării Chinei cu țările din Golful Persic și Orientul Mijlociu

Ni Jian, ambasadorul Chinei în Emiratele Arabe Unite

Anul 2019 a adus noi memorandumuri, 16 mai exact și considerabil mai profunde:

 • cooperare militară și de apărare (nu alianță însă)
 • protecția mediului, ecologie
 • cooperare tehnică, inteligența artificială
 • securitatea alimentară, cooperare între companiie chinezești și cele din EAU în Africa
 • utilizarea pașnică a energiei nucleare
 • introducerea limbii chineze în școlile din emirate
 • acord de cercetare în Universitatea de Științe și Tehnologii Khalifa și Universitatea Tsinghua

La nivel cultural s-a anunțat că Institutele Confucius din Abu Dhabi și Dubai au în derulare planul de a preda chineza în 200 de școli din EAU. La nivel artistic sunt promovate schimburile culturale în rândul grupurilor de artiști ale celor două state.

Emiratele găzduiesc peste 200.000 de chinezi și din acest motiv au fost organizate în jur de 50 de organizații comunitare cu scopul de a îi sprijini și desigur joacă un rol și în păstrarea și promovarea culturii chineze.

2020 – Și mai departe

Preconizez o continuă dezvoltare a relațiilor celor două state. Deja s-a ajuns la un nivel de cooperare strategică și pe lângă consensul politic pe plan regional/internațional, al parteneriatului comercial pragmatic și a viziunii comune pentru viitor, se vede clar și sămânța unei cooperări militare. EAU este desigur un stat mic, însă așa cum au declarat mai mulți diplomați și analiști până acum, prin emirate China a intrat în Orientul Mijlociu.

Multe aspecte au rămas desigur nediscutate însă vor urma și ele. Toate cele bune.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: