Enigmatica navetă chinezească

Enigmatica navetă chinezească

Pentru călătoriile umane în spațiu China folosește în prezent naveta Shenzhou. Aceasta a devenit operațională în 1999 cu o primă călătorie umană în 2003. În linii mari arată ca un Soyuz mai mare. Până în acest moment au avut loc 11 misiuni, 6 dintre ele fiind cu echipaj uman și încă 3 sunt planificate pentru viitorul apropiat, o misiune anul acesta.

În prezent, pentru explorarea umană a spațiului, principalele agenții și companii au hotărât revenirea la utilizarea capsulelor, asta după ce în urmă cu câteva decenii majoritatea agențiilor spațiale făceau planuri pentru navete și avioane spațiale. Capsula este mult mai ușor de construit și întreținut, ea fiind acel modul al navetei care revine spre pământ. Se dorește ca aceste componente să devină reutilizabile.

În Eurasia în acest moment există doar două state cu tehnologia necesară pentru a trimite oameni în spațiu (Rusia, China), doar un singur stat implicat în transportul cosmonauților pe Stația Spațială Internațională (Rusia) și zero companii pregătite să facă acest pas în viitorul apropiat.

Pe 27 martie China a anunțat testări ale viitoarei navete spațiale (de tipul capsulă) reutilizabile. Acestea va avea un volum mai mare permițând și transportul de mărfuri pe lângă cel de pasageri. Corporația pentru Știință și Tehnologie Aerospațială a Chinei a precizat că noul scut termic ar urma să fie de 3-4 ori mai rezistent față de cel utilizat pentru capsulele Shenzhou. Asta înseamnă cel mai probabil că noua naveta va putea să călătorească spre Luna, o astfel de călătorie necesitând un scut termic mult mai rezistent față de cel necesar pentru reveniri din orbita joasă a Pământului.

Spre deosebire de Shenzhou (și de Soyuz), naveta va fi compusă din două module, cel de reintrare atmosferică și cel de service necesar pentru găzduirea combustibilului și a sistemului de navigație cât timp naveta este în spațiu. Navetele Soyuz și Shenzhou aveau și un al 3-lea modul, cel de orbitare care conținea echipamente necesare pentru misiuni pe mai multe zile. Noile navete proiectate și construite în prezent nu mai folosesc un asemenea modul fiindcă se bazează pe existența unei stații spațiale în cazul unor misiuni prelungite. De fapt scopul noilor navete este exclusiv transportarea cosmonauților spre stațiile spațiale.

Modulul central al stației spațiale Tianhe

Primul zbor test (fără echipaj) este programat pentru finalul lunii aprilie. Momentan oficialii nu au oferit un nume pentru noua naveta iar imaginile sunt foarte puține, am reușit să identific trei până acum. În 2022 se dorește finalizarea asamblării viitoarei stații spațiale Tianhe, în prezent niciun modul nu este operațional. Această navetă se va utiliza pentru transportul de persoane, echipamente și materiale spre Tianhe și înapoi pe Pământ și probabil va avea cel puțin și misiuni de orbitare în jurul Lunii.

Sursa fotografiei: CCTV

Close Menu
%d blogeri au apreciat: