Experimente / No 36

Vă recomand să priviți viața cu sufletul de copil, cel care nu a fost afectat de eșecurile istorice ale generațiilor trecute și eșecurile prezente ale celorlalți. Viața e minunată dacă alegi să o trăiești pe calea descoperirii ei și nu pe cea a dezvoltării propriului orgoliu și a înzăpezirii spirituale.
Din trecut

Am creat primul blog în clasa a 9-a, asta înseamnă că în urmă cu mai bine de 15 ani și mă pot considera astfel printre primii din România (în aceeași perioadă, sau poate la câțiva ani după, m-am implicat în dezvoltarea Wikipedia în limba română pe vremea când nu avea niciun articol 1). De atunci am experimentat mult, prezentul site e tot un experiment, în sensul că nu e dezvoltat în scopuri financiare.

La început nu foloseam o platformă, era un simplu site HTML (găzduit gratuit) prin care inițial doream să învăț respectivul limbaj de programare la care ulterior am adăugat și CSS. Îmi amintesc că în privința conținutului era mai mult un twitter fiindcă postările mele nu erau mai lungi de 3 sau 4 propoziții și reprezentau gânduri, observații, în esență precursoarele ”Postărilor de seară”. Le numeam ”aberații” fiindcă la școală oricând trebuia să vorbim despre un subiect spuneam că trebuie să aberăm.

În primii ani de liceu citeam mult Cioran, cred că în timpul chiulurilor am citit toate cărțile lui publicate în limba română la vremea respectivă. Din păcate biblioteca din casă era mai restrânsă în privința lucrărilor de referință și nu aveam încă obiceiul să cumpăr cărți iar de mers la bibliotecă îmi era încă rușine (nu știu de ce). Mă fascina internetul acela timpuriu, simplu și liber, fără reclame și ascunzișuri și strategii politice.

Deși cu școala nu mă osteneam îmi plăcea să aflu lucruri și să-mi fac propriile experimente, așa m-am electrocutat slab o dată și cu altă ocazie era să mă auto-asfixiez încercând să aflu cât pot să-mi țin respirația și ulterior să măresc perioada. Nu recomand. Una din cărțile mele preferate când am fost mic era ”Memo”, de la Larousse (tradusă în limba română) și de aici am dezvoltat pasiunea pentru enciclopedii. De la sistemul enciclopedic de sortare a informațiilor am început cu ușurință să dezvolt sisteme de corelare interdisciplinară.

Problema mea cu școala o pot rezuma astfel, întâi nu-mi plăcea să mi se spună ce să fac (2) și în al doilea râd nu prea colaborez. Aceste două lucruri duc către o caracteristică a mea, ceea ce consider important pentru mine caut să rămâne o muncă din pasiune iar bani fac, prin urmare, din ceva ce nu-mi stârnește prea mare atenție. Oricum, nici banii nu-mi plac însă despre asta am mai vorbit.

și din prezent

Am construit siteul florincosma.ro fiindcă (așa cum am mai scris) este în acest moment locul unde-mi desfășor experimentele iar acestea nu sunt puține. În anii care vin mai am de testat o lungă listă (vreo 150-200) de idei. Însă care au fost aceste experimente până acum?

În primul rând sunt aspecte ce țin de mine (și recomand să vă testați și voi). Să începem cu capacitatea de a sintetiza cantități mari (sunt subiectiv) de informații (3) într-un timp relativ scurt. Însă de unde să iau aceste informații? Desigur, din surse deschise însă căutam să fie și gratuite. Pe internet sunt cantități impresionante de materiale despre art, istorie și filosofie însă nici nu se compară cu zona geopoliticului. Până acum am identificat sute de siteuri, grupuri, centre, consilii, institute, etc. fără să intru în zona blogurilor, toate deschise pentru ochii tuturor pe internet plus că nici subiectele nu sunt banale.

Acum să vorbim despre banalitate, următorul experiment (poate și antrenament) este învingerea plictiselii și găsirea unor elemente ce merită interesul. De exemplu o știre cu un acord economic minor între două țări îndepărtate nu ajunge niciodată la TV însă putem corela informația, o putem adăuga acolo unde ne ajută să înțelegem mai bine o anumită situație. La Istoria Artei făceam des treaba asta, un fel de muncă de detectiv prin biografiile artiștilor (și prin cărți și articole) pentru a ajunge în final să ne formăm imaginea în ansamblu asupra vieții artistului și a operei sale (incluzând evenimentele istorice relevante și eventuale implicații și tot felul de încrengături).

Dacă tot eram intrat pe zona geopolitică (de departe cea mai complexă arie pentru experimentul meu) am zis să condimentez puțin lucrurile. Nu sunt web-designer însă am ceva simț artistic (a se înțelege și o anumită libertate de percepere) așa că am început să dezvolt ideea ”declarației zilei”. Desigur că ideea de bază nu e a mea, citate au fost și sunt cu duiumul însă din punct de vedere artistic am început să mă joc cu imaginile, fonturile, etc.

Vorbind de politic (chiar dacă geopolitic) spiritele se înfierbântă, spre deosebire de politica națională (care e anostă indiferent de jucători) politica dintre state aduce o anumită dinamică (interesantă dacă te uiți la statistici, revoltătoare dacă te uiți la exemple). Jocurile mele pe calculator preferate erau city-builderele și ulterior jocurile de geostrategie și tactică (4). Ce-mi plăcea la jocurile acestea de geostrategie este că în majoritatea cazurilor poți juca drept o țară din prezent sau una din trecut și prin urmare să modifici trecutul (și să vezi ce ar fi fost) și să schimbi viitorul (și să vezi ce ar fi). La fel ca și în cazul shooterelor unde omori cu duiumul cu plăcere, la fel ajungi să faci și aici trimițând la dispariție sute și mii de biți care au fost cândva personaje fictive însă măcar aici ai ocazia să și construiești și să adopți o cale spre dezvoltare pașnică (și asta făceam de cele mai multe ori) până te plictisești și pornești un război mondial. O idee, oare putem să-i legăm pe toți ăștia care ne conduc la un joc pe calculator inofensiv unde să-și dezvolte tacticile în voie?

Va urma

Toate cele bune vă doresc.

 

  1. în legătură cu Wikipedia am scris un număr redus de articole însă m-am implicat în popularizarea siteului, țin minte că am trimis o scrisoare către revista Știința pentru Toți în care le-am prezentat siteul și în cele din urmă au scris și ei în paginile publicației.
  2. nici acum nu-mi place și am obiceiul să fac opusul
  3. un aspect ce începe să fie preluat de Inteligența Artificială
  4. seria Geopolitical Simulator, seria Hearts of Iron, seria Europa Universalis, seria Superpower, seria Supreme Ruler