Hawaieni de Arman Manookian

Hawaieni de Arman Manookian

Povestea lui Manookian este una scurtă și tristă, el s-a născut într-o familie de armeni din Istambul, pe vremea Imperiului Otoman, în anul 1904. Tatăl său era proprietarul unui ziar în limba armeană, unul din aproape 50 la acea vreme. În 1915 autoritățile turce au început să aresteze intelectuali și personalități armen motiv pentru care tatăl său ia hotărârea să fugă în Franța, restul familiei rămânând în Imperiul Otoman, va muri acolo după doi ani. Arman și restul familiei sale reușesc să emigreze în SUA în 1920 cu banii câștigați din vânzarea tipografiei și astfel scapă de genocidul armenilor care deja făcea victime în provinciile învecinate.

În SUA studiază la Rhode Island School of Design și la Art Students League of New York participă la cursuri serale. În 1923 intră în corpul de marină și ajunge în subordinea istoricului Edwin North McClellan pentru care va realiza 75 de desene, cartea trebuia să abordeze subiectul istoriei marinei militare însă nu a mai fost publicată. După ce-și termină stagiul militar se hotărăște să rămână în Hawaii și astfel va colabora cu Honolulu Star-Bulletin și Paradise of the Pacific. În 1931 se sinucide, cel mai probabil fiindcă suferea de depresie.

Cum citim lucrarea?

Stilul lui Manookian este încadrat în arta naivă și împrumută mult de la Gauguin și Diego Rivera în privința esteticii. Lângă mal se văd cinci vase canoe hawaiene, o abudență de bunuri, probabil fructe și legume și oameni discutând și odihnindu-se. Personajul din primul plan, o figură masculină, este redat cu fața spre apă, (și cu spatele la noi) privind către acțiune. Culorile folosite în redarea lui îl detașează de restul picturii. În stânga se poate observa un alt personaj redat cu spatele, tot un bărbat redat și el cu spatele la privitor. Impresia lăsată este că e vorba de ceva ascuns sau cel puțin rezervat. Lucrarea se află în Pacific Club din Honolulu.

Bibliografie

http://www.geringerart.com/arman-manookian-fragile-paradise/
http://www.blurb.com/ebooks/reader.html?e=332430#/spread/front
http://mauimagazine.net/lost-genius/