Im Juli / În iulie / Germania

Im Juli / În iulie / Germania

Ce este captivant la ”Im Juli” este că redă comunicarea naturală dintre oameni ce aparțin unor culturi diverse (nu neapărat diferite), cu ajutorul unei povești de îndrăgostire cu rol de motor pentru o aventură încărcate de neprevăzut și adrenalină.

Daniel (Moritz Bleibtreu) și Julia/Juli (Christiane Paul) pornesc în vacanța de vară spre Turcia. Daniel a rămas captivat de o femeie, Melek (İdil Üner), pe care o consideră cumva sortita lui și alege să meargă în Istambul pentru a o întâlni acolo. Julia este îndrăgostită de Daniel și întâmplarea sau soarta face ca ea să îl acompanieze în această călătorie.

Filmul a fost lansat în 2000, la un an după eclipsa de soare vizibilă și în România. Dacă vă amintiți, cu această ocazie au fost scoase acele bancnote de 2000 de lei cu tematica eclipsei. Soarele și luna sunt folosite ca simboluri în film și cel puțin ideea soarelui este prezentă recurent.

Recomand filmul fiindcă este o prezentare simplificată a societății multiculturale. Deși cei doi traversează mai multe granițe, impresia generală este că nu au trecut cu adevărat prin nicio vamă tocmai fiindcă Fatih Akin pune accentul pe comunicare, interacțiune și cooperare. Asta nu înseamnă însă că nu apar și conflicte, toate acestea fac însă parte dintr-o comunicare naturală și de aici și viața filmului.

PS. Regizorul Fatih Akin joacă rolul vameșului român.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: