Iran, noul element central al securității din Orientul Mijlociu

Iran, noul element central al securității din Orientul Mijlociu

Iran și Arabia Saudită poartă negocieri pentru identificarea căilor oportune de reluare a legăturilor diplomatice și limitare a riscului unei degradări a securității regionale. Întâlniri dintre reprezentanții celor două țări sunt organizate preponderent de Irak, posibil susținute de Franța însă fără sprijin din partea Israelului sau al puterii non-Eurasiatice.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan, a participat la un interviu pentru France 24 unde a declarat, după cum relatează cei de la Tehran Times, că discuțiile dintre cele două țări au fost mai mult de explorare, de cunoaștere. Al-Araby Al-Jadeed informează că în acest moment nu este programată o nouă rundă de discuții și precizează că cea care trebuia să se desfășoare pe 2 Noiembrie în Bagdad a fost anulată. Este important de menționat că întâlnirea a fost anulată înaintea atentatului asupra premierului irakian.

Sâmbătă, 13 noiembrie, expertul iranian pe zona Asiei de Vest, Hassan Hanizadeh, a declarat într-un interviu pentru IRNA că Iran sprijină securitatea și stabilitatea Irakului când s-a referit la vizita generalului de brigată Esmail Qaani. Vizita acestuia este pusă în contextul diminuării tensiunilor din societatea irakiană ca cele dintre suniți și șiiți sau dintre arabi și kurzi. Vizita a fost însă mult mai importantă fiindcă s-a desfășurat neanunțată și la scurt timp după tentativa de asasinare a premierului Mustafa Al-Kadhimi.

Tot în contextul relațiilor regionale doresc să reamintesc discuția telefonică dintre ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian și omologul său din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed. Oficialul arab a făcut pe 9 noiembrie o vizită oficială, istorică, în Siria. Acolo s-a întâlnit cu președintele Bașar al-Assad și se pare că l-a asigurat pe acesta de sprijinul emiratului pentru poporul sirian sub conducerea lui Assad. Privind relațiile dintre emirate și Iran se vorbește despre continuarea cooperării în vederea rezolvării problemelor existente iar cei doi miniștri și-au adresat invitații pentru vizite reciproce.

Administrația lui Raeisi prioritizează relațiile cu statele vecine (pe lângă orientarea spre est) și chiar dacă direcțiile prezentate până acum sunt în mare măsură trasate de fost administrație a lui Rouhani, ne putem aștepta la o mai mare inițiativă diplomatică a iranienilor, acum că țara lor face parte din cea mai mare organizație de securitate a lumii, SCO (OCS).

Privind legăturile dintre Iran și Turcia va exista astăzi, 15 noiembrie, o vizită oficială a ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Cele două state cunosc relații pragmatice și orientate spre o vecinătate pașnică. Până la un anumit punct au interese comune dar prezintă și importante diferențe de percepție pentru viitorului regiunii. Turcia, ca membru NATO și partener cu puterea non-Eurasiatică, reprezintă atât un pericol cât și un avantaj pentru Teheran. Judecând însă după evenimentele din ultimii ani din Turcia pot spune cu siguranță că și această țară se va orienta hotrâtor spre est, la fel ca Iranul.

Recent a fost publicată o știre privind un coridor de transport între Turcia și Emiratele Arabe Unite (ambele state membre ale BRI) în care Iran joacă un rol foarte important ca țară de tranzit. Această nouă rută pornește de la portul Sharjah al emiratelor spre portul iranian Shahid Rajaei cu o destinație finală, pe cale rutieră sau feroviară, la portul turcesc Mersin. Se observă clar o renunțare la pericolele canalului Suez și o încadrare perfectă în principiile BRI. Important de menționat este că atât ruta prin Iran cât și cea prin canalul Suez durează tot în jur de 20 de zile.

Close Menu