Iranul țintește Uniunea Economică Eurasiatică, colaborează cu Rusia

În acest weekend în Iran s-au desfășurat, conform Tehran Times, 9 grupuri de lucru și 3 comisii de specialitate cu scopul de a dezvolta relațiile dintre Iran și Rusia (în special zona Caucazului de Nord). Din partea Rusiei, reprezentantul principal a fost Sergei Chebotarev, ministrul Caucazului de Nord, în timp ce Iranul a fost reprezentat de Shahram Adamnejad, ministrul adjunct al drumurilor și dezvoltării urbane și Reza Ardakanian, ministru al energiei.

Printre rezultate s-a hotărât inființarea unei linii de transport de mărfuri între Aeroportul Internațional Zhukovsky din Moscova și Aeroportul Internațional din Isfahan; construirea în comun a vagoanelor de marfă, a turbinelor de mici dimensiuni, a vehiculelor grele și exporturi de carne dinspre regiunea Caucazului de Nord către Iran.

În 2018, conform lui Chebotarev, schimburile comerciale dintre Iran și Rusia au depășit suma de 1.7 miliarde de dolari, aflându-se în creștere față de 2017. Acesta a adăugat că suma este însă modestă, cele două țări având un potențial mult mai mare. Pe primul loc se află comerțul de hidrocarburi și proiectele nuleare din Iran.

Luna aceasta Iranul a pornit inființarea unei zone comerciale libere alăturii de Uniunea Economică Eurasiatică. Rusia urmărește construirea unui coridor energetic prin Iran. Ministrul rus a mai specificat și că regiunile din Caucaz doresc dezvoltarea relațiilor turistice cu Iranul. Dezvoltarea turismului este se pare un punct de interes și la nivel înalt fiind adus în discuție și în cadrul SPIEF 2019 cât și în cadrul summitului OCS din 2019.

Duminică, pe 16 iunie, Consiliul ministerial al Iranului a adopta 3 legi referitoare la securitatea din zona Mării Caspice. În cadrul acestei sesiuni, președintele Rouhani a vorbit și despre importanța turismului pentru prosperitatea economică și asigurarea de locuri de muncă. Acesta a dat indicații Băncii Centrale pentru a asigura împrumuturi inițiativelor de dezvoltare a ecoturismului.

Mai mult, În ultimele zile au avut loc dezbateri între băncile centrale ale Iranului și Rusiei și în curând va avea loc o întâlnire de lucru la Teheran, conform Ministrului Iranian al Energiei. Domeniul bancar este un aspect important în cadrul negocierilor bilaterale, conform lui Reza Ardakanian. Acesta a continuat spunând că Iranul urmărește să adere la Uniunea Economică Eurasiatică din mai multe motive, relația deteriorată cu SUA fiind unul dintre motive, alături de accesul la o piață de 180 milioane de consumatori. UEE devine astfel o alternativă la cooperarea economică sperată de iranieni cu Uniunea Europeană și care întârzie să se concretizeze la nivelul așteptat, mai ales ca urmare a comportamentului ostil american.

 

Close Menu
%d blogeri au apreciat: