Istoria Presei de Pierre Albert

Istoria Presei de Pierre Albert

Pierre Albert a fost director al ”Institut français de presse” 1 din cadrul Universității Pantheon-Assas (membru al alianței de universități Sorbonne). A scris o serie de cărți despre jurnalism printre care și ”Istoria Presei” parcursă de mine în 1-2 zile pe navetă.

Cartea este în format de buzunar și conține informații sintetizate și bine organizate. Este în esență o foarte scurtă introducere asupra presei Occidentale, cu mici precizări asupra evoluțiilor din Rusia.

Se construiește o imagine de ansamblu asupra fenomenului jurnalistic, a variațiilor sale și a contextelor istorice care l-au modelat ca activitate profesională în acest spațiu geografic.

Suficiente nume de jurnaliști/scriitori și publicații sunt date pentru a facilita orice inițiativă de aprofundare a subiectului. Cifrele prezentate sunt repere cronologice și de tiraj importante pentru înțelegerea fenomenului de propagare a presei în rândul maselor.

Din nefericire lucrarea nu abordează schimbările apărute în presă din momentul răspândirii internetului (fiind publicată cu câteva decenii înainte) și astfel e mai utilă pentru înțelegerea nevoilor care au dus la apariția ziarelor. Pentru schimbările aduse de dezvoltările tehnologice recente sunt alte materiale mai actuale.

  1. http://www.babelio.com/auteur/Pierre-Albert/81990
Close Menu
%d blogeri au apreciat: