Publicat în 16.08.2021 / categoria: Gramatica limbii chinezeLimba Chineză

Propoziția condițională în chineză, 如果 sau 要是

Propoziția condițională în chineză, 如果 sau 要是

Bună prieteni și prietene, acum vreau să vă vorbesc puțin despre propozițiile condiționale în chineză. Nu este nimic complicat, e vorba de doar 4 caractere, maxim 6 pe care le puteți învăța, câteva sunt deja cunoscute de voi dacă ați urmărit articolele anterioare despre limba chineză. Săptămâna aceasta ne vom uita în fiecare zi peste câteva lucruri și în weekend vă prezint o frază surpriză.

O propoziție condițională are o formă de genul: ”Dacă afară e cald…”, începe cu ”dacă” și se continuă, să zicem cu: ”așa că ies mai târziu”. În chineză formula este aceeași. Dacă știți engleză e ceva poate mai apropiat de ”if… then…”.

如果 (rúguǒ) înseamnă ”dacă”. Prin urmare putem zice ”rúguǒ afară e cald…” și putem citi ”如果 afară e cald…”.

Formula este într-un fel colocvială însă 如果 face parte dintr-o formulare formală alături de 的话 (dehuà) adică: (如果 afară e cald 的话 …). 的话 este plasat la finalul propoziției condiționale.

Rezumat:

如果 … / rúguǒ … / dacă …

如果 … 的话 … / rúguǒ … 的话 … / dacă …


O altă formulare este posibilă cu 要是 (Yàoshi) și negativul său 要不是 fie plasat singur înaintea propoziției condiționale fie împreună cu 就 conform exemplului:

要是你吃,就我会告诉你

Yàoshi nǐ chī, jiù wǒ huì gàosù nǐ
Dacă mănânci, îți voi spune


Sunt mai multe de spus dar pentru început acestea sunt suficiente, nu uita! De regulă se optează pentru 如果 așa că vă recomand să folosiți mai mult această formulare de fapt:

要是你吃,我会告诉你 = 如果你吃,我会告诉你

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu