Publicat în 18.08.2021 / categoria: Gramatica limbii chinezeLimba Chineză

”Unul/unii/unele dintre” în chineză, cum se spune? 中的一个 / 一些

”Unul/unii/unele dintre” în chineză, cum se spune? 中的一个 / 一些

Să zicem că vrei să spui ”unul dintre voi a făcut ceva”, cum exprimăm ”unul dintre ei” în chineză? Veți vedea imediat, e foarte simplu. Pentru asta avem nevoie de pronumele personale la plural pe care vi le-am prezentat în articolul anterior (Pronumele personal în chineză – 人称代词).

中的一个人 / zhōng de yī gè rén / djong dă i gă jen (pronunția în românește)

zhōng/djong înseamnă mijloc, miez, centru. de/dă are mai multe întrebuințări însă în cazul de față îl putem înțelege ca pe un cuvânt de legătură. 一个人 yī gè rén/i gă jen luăm ca întreg fiindcă primul caracter înseamnă ”unu”; al doilea este un cuvânt de clasificare (量词 / liàng cí), cel cu întrebuințare mai extinsă; ultimul este caracterul pentru om. Toate aceste 5 caractere citite împreună se pot traduce ca ”unul dintre (din miez)”.

Tot ce ne mai rămâne este să alegem un pronume personal la plural.

你们中的一个人 / Nǐmen zhōng de yīgè rén = unul dintre voi. Puteți exersa scriind ”unul dintre noi” folosind această formulă, doar că folosim 我们.


Să zicem că nu dorești să te referi la o singură persoană ci la mai multe, fără să cunoști câte, ”câțiva/unii dintre voi”. Cum facem asta?

În mare sunt câteva posibilități. 你们之中有人 și 你们中的一些人.

你们之中有人 / Nǐmen zhī zhōng yǒurén / ni măn dji jong iou ren / unii dintre voi

Ce vedem în acest exemplu (comparativ cu ce am văzut în prima parte) este prezența a și și absența a 中的一个.

之中 înseamnă în interior, printre. 有人 înseamnă cineva, oricine

Al doilea exemplu, 你们中的一些人 / nǐmen zhōng de yī xiē(șie) rén seamănă mai bine cu exemplul din prima parte a articolului, practic diferența este înlocuirea lui cu . 一些 înseamnă ”câtva, câțiva” și e învățat pentru nivelul HSK1, deci este necesar. Ca regulă este plasat înaintea substantivului, în cazul nostru . Recomand să vă axați pe această formulă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu