Mic dejun cu plăcintă de mure – HedaMomentul de artă pentru ziua asta îl vom extrage din anul 1631. Este vorba de o natură statică realizată de Willem Claesz Heda în perioada de glorie a picturii olandeze, o lucrare ce-i marchează maturizarea s-a artistică. Titlul este ”Mic dejun cu plăcintă de mure”, ulei pe lemn, 54×82 cm și se află în Muzeul Staatliche Kunstsammlungen din Dresden în galeria vechilor maeștri ”Gemaldegalerie”.

Cum citim lucrarea?
Pictura redă o senzație de acțiune prin paharul din stânga, spart și căzut peste farfuria unde se află o porție de plăcintă începută, un alt vas căzut se află în dreapta, în porțiunea de masă ce nu este acoperită de fața de masă din damasc alb (în colț poartă semnătura artistului și anul). În tablou mai sunt prezente o cheie ce atârnă la marginea mesei și un ceas de buzunar deschis.

Genul acesta de lucrări simbolizau reușitele negustorilor, de exemplu sunt picturi ce redau vase de porțelan din China

Still lifes from the 1630s and 1640s such as those by Jan Davidsz de Heem, Willem Kalf, or Willem Claesz Heda show diverse commodities from the multiple places where the Dutch were then trading: in the East, India, Indonesia, and China; and in the West, Africa, the Caribbean, and North and South America. Gold, silver, porcelain, fruits, and spices are tantalizingly displayed in these sumptuous settings, their novelty heightened by the surface sheen of the multiple layers of oil glaze

Elizabeth Sutton – To Inform and Delight: The Commodification of Travel Images in Amsterdam