Moscova și Beijing contracarează amenințările externe pentru Asia de Sud-Est

Moscova și Beijing contracarează amenințările externe pentru Asia de Sud-Est

În acest an, Summit-ul Asiei de Est a avut loc în format video, găzduit de Brunei. Evenimentul se dorește a fi o platformă de dialog, se desfășoară anual și cuprinde, după cum sugerează și numele, țări din Asia de Est. În timp ce primul summit a avut loc în 2005 și a cuprins în principal statele ASEAN + 3 (China, Japonia, Coreea de Sud) în 2011 lista membrilor s-a îmbogățit prin adăugarea de Rusiei și a Statelor Unite ale Americii. Acest lucru semnifică în mod clar un interes global pentru regiunea Asia de Est/Pacificul de Vest, care datează cu mult înainte de orice confruntare formală între “grupul vestic” și puterile Eurasiatice.

Chinezii

China a fost reprezentată de premierul Li Keqiang, iar pe agenda sa au fost subiectele cooperării economice și a redresării post-pandemice. Începând cu 2019, când la cel de al 34-lea Summit ASEAN desfășurat în Thailanda organizația a anunțat o viziune pentru regiunea Indo-Pacifică, ASEAN Outlook for Indo-Pacific (AOIP), țările din Asia de Sud-Est au început să-și intensifice activitatea în conformitate cu Inițiativa Belt and Road. În conformitate cu aceste obiective de dezvoltare, aș dori să reamintesc cititorilor mei și despre Parteneriatul Economic Cuprinzător Regional care a fost semnat în 2020 și ratificat de majoritatea statelor ASEAN + formatul extins.

Rușii

Pe marginea summitului au existat alte întâlniri ce au avut țările ASEAN în centru, cum ar fi discuții cu liderii Indieni sau Rusiei. Putin, în afară de Summit-ul Asiei de Est a participat la formatul ASEAN + Rusia ce a avut loc prin intermediul unei video-conferințe pe 28 octombrie. Potrivit declarației comune, putem observa că Rusia este centrată în mai mare parte pe tema securității regionale, promovând în același timp legăturile dintre membrii ASEAN cu Uniunea Economică Eurasiatică și Organizația de Cooperare de la Shanghai.

Asia de Sud-Est în Eurasia

Atât Rusia cât și China oferă perspective credibile și durabile pentru securitate și progres economic. Regiunea Asiei de Sud este o parte integrantă a Eurasiei iar includerea acesteia în mecanismele Eurasiatice va continua în următorii ani. Cu toate acestea, Statele Unite acționează ca o prezență ostilă, o putere non-Eurasiatică ce nu are strategii pentru a ajuta regiunea în ideea dezvoltării ci dorește doar să împiedice influența Moscovei și a Beijingului. După cum am precizat în mai multe articole, Washingtonul are puțină putere în regiune, chiar dacă o serie de analiști occidentali încearcă să prezinte altfel.

Amenințări externe

Disputa de frontieră China – India, care a dus la o stagnare în creșterea parteneriatului lor, este legată de interferența SUA, dar este doar o mică bătălie câștigată de forța exterioară, un conflict mai mare pe care îl va pierde în mod inevitabil. Nu îmi bazez aceste opinii pe “wishful thinking” dar recunosc în același timp că amenințarea Washingtonului la stabilitatea regională este mare. Cooperarea ruso-chineză și parteneriatele lor (mai mult sau mai puțin mediatizate) cu alte țări din regiune vor anula sau cel puțin vor minimiza orice perspective periculoase.

Close Menu