Muzeul Astronomic din Shanghai – 2021

Muzeul Astronomic din Shanghai – 2021

Muzeul de Astronomie din Shanghai tocmai și-a deschis ușile (pentru invitați) luni, 5 iulie. Această veste este importantă deoarece muzeul a devenit cel mai mare din lume dacă ne raportăm la suprafața sa de 58.600 de metri pătrați. În timp ce spațiul total al expoziției poate găzdui zilnic aproximativ 6000 de vizitatori, cele două cupole pe care le are nu sunt însă cele mai mari. Acest record este încă deținut de Planetariul nr. 1 din Sank Peterburg cu diametrul de 37 m. Cele două cupole din Shanghai au 23 de metri (21 conform altor surse) și 17 metri în diametru însă au proiectoare de ultimă oră cu rezoluție de 14K+.

Photo by Gao Erqiang/chinadaily.com.cn

Muzeul are mai multe segmente de realitate virtuală, unde, de exemplu, se poate merge pe Lună sau se poate experimenta traiul în interiorul modulului central Tianhe al stației spațiale Tiangong. Peste 50% din exponate sunt de fapt interactive și 85% dintre acestea sunt originale.

Photo by Gao Erqiang/chinadaily.com.cn

Printre exponatele originale se află suluri ale unor celebri oameni de știință precum Newton, Kepler și Galileo și meteoriți rari, lunari și marțieni. În total, muzeul găzduiește 300 de exponate împărțite în trei secțiuni: Acasă, Univers și Odiseea.

Nu vrem ca expoziția noastră să fie ca un manual plictisitor. Ne concentrăm pe crearea unei experiențe interesante pentru vizitatori, astfel încât aceștia să părăsească muzeul cu o minte mai curioasă pentru spațiu și o dragoste pentru astronomie.

Xin Ge, director adjunct al muzeului, pentru referchina.com

Construcția a început în 2016 iar deschiderea a fost planificată inițial pentru 2020 dar pandemia a forțat autoritățile să amâne evenimentul. Un număr mare de companii au participat la fazele de proiectare și construcție, printre acestea sunt Institutul de Proiectare Arhitecturală din Shanghai și Ennead (în cadrul echipei: Thomas Wong, V. Guy Maxwell, Grace Chen).

Close Menu