Nazarbaev s-a întâlnit cu Putin; pericole pentru Kazahstan

Nazarbaev s-a întâlnit cu Putin; pericole pentru Kazahstan

Nursultan Nazarbaev a avut o întâlnire cu Vladimir Putin pe 10 martie la Moscova în contextul participării fostului președinte kazah la un eveniment organizat de Universitatea din Moscova. Nazarbaev a fost printre primii lideri politici din Eurasia care a pomovat, după destrămarea URSS, conceptul unei integrari.

Întâlnirea în sine a avut mai multe subiecte de dialog. Relațiile comerciale au cunoscut o creștere de 19.7% anul trecut, ajungând la aproximativ 20 miliarde de dolari. Relațiile politice și diplomatice sunt și acestea la un nivel ridicat de apropiere.

Discutând despre dezvoltarea Uniunii Eurasiatice, Nazarbaev este de părere că procesul de integrare decurge bine și are un potențial ridicat.

Cel mai probabil pe lista subiectelor abordat s-au aflat și evenimente recente cum sunt epidemia de coronavirus și acțiunile Arabiei Saudite, mai exact scăderea bruscă a prețului la petrol. Kazahstan are încă o economie puternic centrată pe exploatarea hidrocarburilor și ținând cont de structura economiei naționale, mai puțin diversificată comparativ cu Rusia, este expusă turbulențelor economice.

În paralel efectele cauzate de măsurile de prevenire și combatere a Covid-19, care au dus în esență la izolarea mai multor țări și aproape o blocare a comerțului mondial, riscă să afecteze în funcție de durata crizei bugetul kazahilor din cauza scăderii volumului de mărfuri care tranzitează țara dinspre China spre Europa de Vest.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: