Noi măsuri ale UEEA anunțate de Iya Malkina

Noi măsuri ale UEEA anunțate de Iya Malkina

Schimbări în Uniunea Economică EurAsiatică au fost anunțate de președintele consiliului Comisiei Economice Eurasiatice, Iya Malkina, în cadrul unei conferințe de presă astăzi 21 iulie 2021. Dezvoltările din cadrul UEEA sunt importante fiindcă uniunea trebuie să țină cont de două aspecte, rezistența în fața agresiunii grupului vestic și păstrarea unui statut de partener și aliat redutabil pentru China.

Cooperarea financiară trebuie îmbunătățită fiindcă ”accesul insuficient la resursele financiare este unul din obstacolele care stau în calea sprijinirii industriei și a proiectelor comune”. Asigurarea unor mecanisme financiare puternice reprezintă un factor esențial în consolidarea creșterii industriale și în păstrarea independenței strategice în producția mai multor tipuri de bunuri. În această direcție a fost anunțată implicarea Băncii pentru Dezvoltare Eurasiatică și al Fondului pentru Stabilizare și Dezvoltare Eurasiatică. Mai mult despre acest subiect va urma să se discute în septembrie în cadrul unei reuniuni al Consiliului Comisiei la nivel de vice-premieri.

Cele două instituții menționate anterior participă și la implementarea unei economii ”verzi”, proiect prevăzut în ”Strategia pentru 2025”. În cadrul acestuia se vorbește despre nevoia de a dezvolta și implementa tehnologii care să ducă la eficientizarea consumului de energie. Ca măsură “verde” concretă (nu din domeniul energiei) UEEA se pregătește să interzică importul și producția de produse din plastic de unică folosință.

Tot din sfera ”verde” a fost ridicată și problema agriculturii organice. Ce vremuri bune erau acelea când agricultura nu era altfel decât organică. UEEA intenționează să sprijine această ramură printr-o serie de măsuri legislative și birocratice. În data de 14 iulie Consiliul UEEA a aprobat un plan de lucru pentru dezvoltarea unei piețe comune pentru produsele organice. După aprobarea acestui plan de către Consiliul Interguvernamental va urma perioada de implementare a măsurilor între 2021 și 2025.

În privința comerțului online se anunță modificări ale codului vamal care să vină în sprijinirea operatorilor de comerț digital. Este nevoie să mai așteptăm însă câteva luni după ce legislația este aprobată de toate statele membre.

Close Menu