OCS 2021, momentul de turnură

OCS 2021, momentul de turnură

Un eveniment cu adevărat istoric s-a produs astăzi, 17 septembrie 2021, Republica Islamică Iran a fost primită ca membru cu drepturi depline în Organizația pentru Cooperare de la Șanghai, cea mai mare alianță politică, economică și de securitate a planetei. În acest moment statele care o compun sunt: Rusia, China, India, Kazahstan Kîrgîzstan, Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan și Iran.

Summitul s-a desfășurat la nivelul liderilor de stat însă nu toți au putut fi prezenți fizic la Dușanbe fiindcă Putin, Xi și Modi au participat doar prin legătură audio-video. Miniștrii de externe ale tuturor statelor membre au fost prezenți fizic și au avut întâlniri. În total au fost semnate peste 30 de documente pe diferite teme, de la combaterea terorismului până la procesele de integrare între OCS și Uniunea Economic Eurasiatică dar au avut loc și discuții comune între membrii OCS și ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

Pe lângă inițierea procesului de aderare a Iranului în organizație a fost aprobată și acceptarea Egiptului, Qatarului și a Arabiei Saudite ca parteneri de dialog. Egiptul de exemplu are relații foarte bune cu Rusia și China în timp ce Qatar este un susținător al Iranului în jocul de putere din Orientul Mijlociu. Să nu uităm și că Arabia Saudită și Iran sunt într-un proces de reconstrucție a relațiilor bilaterale. Puteți citi aici (link) Declarația de la Dușanbe.

Criza afgană a ocupat o parte consistenă a discuțiilor sau cel puțin așa reiese din mesajele transmise presei. Un grup format din miniștrii de externe ai Rusiei, Chinei, Iranului și Pakistanului a dezbătut situația și s-a ajuns la următoarele concluzii. În primul rând este necesar ca talibanii să se țină de măsurile pe care și le-au asumat astfel încât să beneficieze de sprijinul eurasiatic iar în acest sens s-a hotărât contactarea afganilor și ”îndrumarea” lor pentru a se implementa politici domestice și internaționale ”moderate”. Mai mult, statele aliate SUA care au participat în Afganistan trebuie să își asume răspunderea pe măsura faptelor.

În următorii 5 ani mă aștept ca anumite state din Orientul Mijlociu să devină și ele membre ale organizației, nu mă hazardez însă în a menționa care. Următorul pas după acesta urmează să fie primirea statelor europene, cândva dupa 2030. Faptul că Iran a fost primit în rândul țărilor OCS îi oferă și protecție din partea unor presupuse atacuri israeliene cât și un anumit sprijin economic, greu de obținut în contextul sancțiunilor ilegale americane.

Statele membre OCS înseamnă 3/5 din suprafața terestră, 1/2 din populație și cuprinde cea mai mare putere militară, Rusia și cea mai mare putere economică, China. Anul acesta a fost intonat pentru prima dată imnul OCS.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: