Partidul lui Putin câștigă iar Franța pregătește șampania

Partidul lui Putin câștigă iar Franța pregătește șampania

La momentul în care scriu acest material alegerile din Rusia nu au primit încă rezultatul final însă au fost numărate 99.78% din voturi ceea ce înseamnă în linii mari că putem vorbi liniștiți despre un câștigător. În primul rând precizez că au fost alegerile dumei de stat (Госуда́рственная ду́ма), alegeri gubernatoriale și locale. Partidul lui Putin, Rusia Unită ( Единая Россия) a reușit să strângă aproximativ 50% dintre voturi pentru dumă (Госуда́рственная ду́ма) în vreme ce pe locul doi s-a clasat Partidul Comunist al Federației Ruse (Коммунистическая Партия Российской Федерации) cu aproximativ 19%.

Au existat câteva emoții în privința alegerilor fiindcă era așteptată o imixtiune din partea forțelor străine care din fericire nu s-a concretizat, cel puțin la nivelul preconizat. Motivul pentru care am menționat că s-au desfășurat și alegeri regionale este că parlamentul rus are de fapt două camere, Duma de Stat și Consiliul Federal. Cel din urmă este ales de oficialii locali. Oricum, partidul ”lui Putin” este solid și la nivel local. Единая Россия va continua să beneficieze de o majoritate în parlament.

În altă ordine de idei o știre interesantă a fost publicată de agenția TASS, ministrul-adjunct al agriculturii din Rusia, Sergei Levin, a declarat că țara sa e deschisă la discuții cu Franța pentru ajustarea legislației producătorilor de vin, creșterea cooperării în investiții și (acesta fiind un mesaj transmis de ministerul agriculturii din Franța) se lucrează la o soluție pentru problema șampaniei. Între ianuarie și august 2021 comerțul cu produse agricole dintre cele două state a crescut cu 30%, ajungând la 4.5 miliarde de yuani iar Rusia dorește să intre puternic pe piața produselor agricole din Uniunea Europeană, folosindu-se de președinția franceză a uniunii începând cu anul viitor.

Nu vreau să mă hazardez însă este foarte posibil ca pe lângă Germania și Franța să încerce o integrare în sistemul eurasiatic propus de ruso-chinezi. Dacă luam în calcul și scandalul recent generat de AUKUS (sau USAUK), mai precis reacția Franței, putem considera că simbolic a fost făcută o declarație.

Close Menu