Platforma de înaltă tehnologie din Minsk

În anul 2005 președintele statului Belarus, Lukașenko, a decretat dezvoltarea unei platforme de înaltă tehnologie în Minsk, HTP. Hi Tech Park, este o zonă economică liberă gândită inițial ca un sprijin pentru sectorul IT, oferind o serie de avantaje evidente printre care scutiri de la plata TVA-ului, a impozitului pe profit și reduceri de taxe pentru angajați.

Anul următor platforma a atras primele investitii și patru companii și-au început activitatea.

  • EPAM Systems
  • Sakrament IT
  • System technologies
  • ScienceSoft

Să vedem însă care este situația lor din prezent.

EPAM Systems este o companie cu sediul în SUA, în Newtown, Pennsylvania, înființată în 1993 de către doi bieloruși, Arkadiy Dobkin și Leo Lozner. În martie anul acesta s-a raportat că avea peste 30.000 de angajați în peste 25 de state. În Belarus are o prezență importantă fiind un centru regional.

Sakrament este o companie mai mică, a fost de nivel național, un fel de start-up în anul 1993 însă recent nu văd să fie activă. Se ocupă de programe TTS (text to speech) și face cercetări în privința algoritmilor de recunoaștere a vorbirii. Am identificat 3 adrese web asociate cu această firmă însă niciuna din adrese nu este funcțională. În lista de firma a HTP apare însă la descriere e scris un singur cuvânt ”Apologize”. Prin urmare compania își cere scuze, asta dacă mai are activitate. Persoane cheie sunt: Valerij Egorov și Igor Kheidorau

System Technologies este cât se poate de activă. Inființată după destrămarea URSS a desfășurat până în prezent peste 5000 de proiecte și are peste 400 de specialiști. Compania este în esență lider în Belarus în domeniul soluțiilor IT și, foarte interesant, are printre clienți un număr de 33 de bănci.

ScienceSoft a fost inființată în 1989 și conform siteului HTP are sediul central în Minsk. Siteul companiei ne spune însă că are birourile centrale în SUA și deține totuși un centru pentru dezvoltare în cadrul platformei tehnologice din Minsk. Ca și în cazul EPAM Systems este o companie dezvoltată de bieloruși. Persoane cheie: Nikolay Kurayev (CEO) și Boris Shiklo (CTO).

Acestea sunt cele 4 companii care au deschis calea platformei tehnologice. În prezent sunt găzduite peste 190 de firme dintre care 41% sunt investiții interne iar 35% sunt integral investiții străine. Restul sunt companii mixte.

Este important de menționat faptul că 91% din produsele dezvoltate în cadrul acestei infrastructuri sunt exportate și nu în spațiul CSI cum poate era de așteptat ci în Europa și SUA.

În 2016 s-a luat decizia extinderea domeniilor de activitate permise în cadrul platformei de la IT la nanotehnologii și telecomunicații de exemplu. Actualul director al HTP Belarus este Vsevolod Yanchevsky care a preluat în 2013 postul de la Valery Tsepkalo, fondatorul. Vorbind pe scurt despre cei doi pot spune că primul a fost sancționat de UE între 2011 și 2016 (pentru presupuse fraude în alegerile prezidențiale, nefondate cel mai probabil) iar Tsepkalo a fost ambasadorl Belarusului în SUA și Mexic între 1997 și 2002.

În august, președintele Uzbekistanului. Shavkat Mirziyoyev, a vizitat platforma și s-a arătat interesat de cooperare între Uzbekistan și Belarus în domeniul tehnologiei. Agenția de presă Belta informează că Shavkat a fost în mod deosebit fascinat de sistemul de monitorizare a solului agricol cu ajutorul inteligenței artificiale.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: