Pornind pe cale / 37

Pornind pe cale / 37

În urmă cu aproape un deceniu profesorul meu de filosofie mi-a spus că orice a fost scris/gândit de un om poate fi înțeles de alt om. La vremea respectivă nu am avut curajul să-l contrazic fiindcă într-adevăr erau elemente în jurul cărora mă învârteam total braunian iar avântul pasional cu care mă îndreptam spre filosofie se cam tempera având în față un zid aparent impenetrabil de neînțelegere. Desigur, nu era nevoie să-mi verbalizez situația fiindcă se citea pe fața mea mult prea clar.

Problema avea mai multe cauze, în primul rând percepeam anumite texte filosofice ca fiind eronate1 însă nu știam dacă am această abordare din ignoranță sau fiindcă într-adevăr erau idei greșite. În al doilea rând în filosofie sunt multe moduri de a aborda o întrebare în încercarea de a găsi un răspuns ceea ce nu înseamnă că toate aceste abordări sunt greșite sau că numai una dintre ele trebuie să fie bună.

Era o vreme în care filosofia era mai apropiată de om, când lucrurile păreau mai simple însă această impresie ar putea avea cauza în faptul că multe texte filosofice antice au dispărut2 sau nu sunt accesibile publicului larg3. Cert este că dorința de a cunoaște/înțelege lumea ne-a acompaniat din ”zorii civilizației” până în prezent. Din ce am remarcat filosofia funcționează în felul următor: pornim de la o întrebare de bază4 pentru a ajunge la multe alte întrebări și pentru a înțelege astfel mai bine răspunsul/răspunsurile. În esență segmentăm cu mintea posibilitățile, situațiile, conceptele.

Un exercițiu, răspunde la întrebarea ”cum ar trebui să trăiască omul”. Eu încep prin a răspunde că omul ar trebui să trăiască bine… însă ce înseamnă bine? E mai corect să spun că ar trebui să trăim moral? Dar ce înseamnă moral și este moralitatea adevărată? Dar adevărul ce este? Dar oare noi putem cunoaște adevărul? Dar cunoașterea ce este? Dar oare noi trăim cu un scop sau nu? Și dacă avem scop atunci nu avem libertate sau avem libertate? Există libertate limitată?

Una este să culegem date și alta este să le analizăm fiindcă informațiile în stare brută au o valoare limitată. Putem privi filosofia la început ca pe un joc, o încălzire pentru ca apoi filosofia să ni se deschidă nouă în funcție de posibilitățile fiecăruia.

O seară faină, toate cele bune


  1. baliverne mai corect spus
  2. Musaeumul din Alexandria care includea Biblioteca Alexandriei, se consideră că a avut până la 400 000 de papirusuri
  3. Biblioteca Vaticanului de exemplu, un infern dacă intenționezi că cauți ceva acolo
  4. Kant a enumerat patru: ce pot sã știu, ce trebuie sã fac, ce pot sã sper și ce este omul?