Postare de Seară No.21 Noi și democrația

Postare de Seară No.21 Noi și democrația

RevolutionSoția profesorului de religie ne spunea la ora de ”indoctrinare” civica din generală ce înseamnă democrația, de atunci am uitat însă cu timpul am observat urmatoarele. Democratia ateniana era o oligarhie patriarhală în care deciziile erau luate prin consultarea directă a unui mic procent din populație, democrațiile moderne au apărut din conflictul celor mulți, care aveau puține, cu ce putini, care aveau multe. Mica burghezie incepea sa ceară drepturi fiindcă avea o influență crescândă, nobilimea începea să rămână fără bani fiindcă nu producea nimic in afara unor titluri, petreceri si artă oficială ”degradată”.

O lume veche bazata pe ierarhie feudala și religie, care aprecia în pictură genurile mitologice, religioase, scene de vanatoare si portretele,  trebuia sa faca loc unei lumi noi în care banii și politica deveneau noua religie, în care ierarhia era dictată de puterea financiara și în care se apreciau peisajele, scenele de gen și iar portretele fiidcă și ei tindeau spre o anumită ”artistocratizare”.

Tipografiile și ziarele deschid lumea și generează oportunități. Ulterior clasele muncitoare, apărute ca urmare a industrializării, scoase din sclavie și munca câmpului și educate pentru a lucra în noile situații economice, ajung să se unească sub imnuri socialiste pentru a cere egalitate si in multe cazuri întâietate. Se dezvoltă picturi ce redau scene muncitorești iar avangarda vrea sa se rupă complet de trecut într-un avant revoluționar, ștergând standardul si căutând limbaje noi, publicațiile se diversifică și încep sa popularizeze conținut noii pături care treptat ajunge să-și permită mai multe.

Deciziile luate în numele mulțimii trebuie să fie cumva luate de mulțime, lumea ajunge, aparent, în mâinile fiecarui cetățean a cărui informare devine o prioritate. Apar astfel dezinformarea și manipularea în masa fiindcă puterea nu se lasă ușor din mâini dar și fiindcă puterea este un magnet și devine un drog.

Întrebarea este cum vor evolua lucrurile ținând cont de influența internetului și de încercările repetate de a reglementa rețeaua globală, rândul cui urmează?

În legătură cu votul s-a început treptat, aveau drepturi de vot cei cu pământuri, dupa care grupul se mărește si-i include și pe cei cu bani, ulterior sunt incluși toți bărbații iar la final și femeile. La noi tranziția a fost comprimată de valul modernizării ce a acaparat veșnicele straturi urbane superficiale, cele care acceptă noutațile sub formă de trenduri fără să înțeleagă monitvele și implicațiile.

La data ”gestării” articolului eram în trafic și am văzut un bărbat cu o căciula ținând o plasă în mână, se sprijinea de un coș de gunoi (sau se pregătea să caute în el). Dintre toate lucrurile de care să se țină a ales coșul de gunoi. El voteaza, ce valoreaza pentru el votul… nu știe, nu stie nici ce valoreaza votul lui pentru altii. Norocul i-a suras prin acel cos de gunoi ce-i oferea sprijin sa nu cada la vremuri de ananghie. Asta înseamnă democrația, apă chioara pentru un bețiv, o băutură prea tare pentru cel care ajunge să se-nbete cu ea.