Rahim Alhaj - Concert oud și percuție

Rahim Alhaj – Concert oud și percuție

Rahim Alhaj s-a remarcat drept unul din cei mai buni cântăreți de oud din lume. Stilul său modern introduce elemente inovatoare pe un fundament tradițional de muzică maqam irakiană.

A studiat la Institutul de Muzică din Bagdad sub Munir Bashir și Salim Abdul Kareem. În perioada de studenție devine implicat în mișcarea subterană existentă împotriva partidului Ba`ath și îi compune un imn. Face închisoare timp de doi ani în 1986 și în 1988. Termină studiile în anul 1990. Alhaj mai deține o diplomă de studii de literatură arabă de la Universitatea Mustunsariya din Bagdad.

Prietenia sa cu Bashir (care era o persoană culturală foarte influentă) i-a permis să ocolească obstacolele ridicate împotriva sa de către partidul Ba`ath. În 1991 fuge din țară spre Iordania și ulterior ajunge în Siria unde urma să-și întâlnească viitoarea soție. În anul 2000 pleacă spre SUA ca refugiat politic și își găsește de muncă într-un fast-food, ulterior devine paznic de noapte. Determinat să-și schimbe viața a închiriat o sală în cadrul Universității din New Mexico unde a susținut un concert iar publicul l-a apreciat, acesta fiind începtul său muzical în Vest. În 2008 a devenit cetățean american.

Cel mai nou album al său (la data redactării) este ”Letters from Iraq”, 2017. Instrumentul la care cântă a fost făcut de către un prieten din copilărie, Farhan Hassn și prezintă un desen cu doi porumbei, aluzie la copilăria lor când creșteau împreună porumbei. În timpul fugii sale din Irak, la trecerea graniței spre Iordania, a fost nevoit să renunțe la instrumentul său, a declarat că acest sacrificiu l-a afectat foarte mult la vremea respectivă.