Răspunsul statelor din Orientul Mijlociu la tragedia din Beirut

Răspunsul statelor din Orientul Mijlociu la tragedia din Beirut

Turcia a fost printre primele state care să răspundă cu ajutoare la tragedia din Beirut. Pe 5 august Erdogan a ordonat trimiterea de echipe de salvare alături de materiale medicale și umanitare declarând în numele turcilor că ”mereu vom rămâne alături de Liban și de frații noștri libanezi”.

În Iran a avut loc o întâlnire între consilierul special pe relații internaționale al purtătorului de cuvânt al Majlisului, Hossein Amir-Abdollahian și ambasadorul Libanului în Iran, Hassan Abbas. Iranianul a declarat că principalii beneficiari ai tragediei sunt SUA și Israel și nu a ezitat să spună că ”regimul zionist” ar putea să se afle în spatele incidentului (fără să precizeze ce folos le-ar aduce). În sfera ajutoarelor umanitare Iran a deschis un spital de campanie prin intermediul Societății Crescentul Roșu din Iran.

Emiratele Arabe Unite au trimis un avion încărcat cu 40 de tone de produse medicale și alimentare. ”Un plan detaliat de ajutor umanitar a fost elaborat ca răspuns la criză iar în această etapă ne vom concentra pe oferirea de ajutoare medicale sistemului sanitar libanez” a declarat șeful Crescentului Roșu din EAU, Șeic Hamdan bin Zayed Al Nahyan. Consilierea psihologică pentru copii este și ea o prioritate, a adăugat acesta.

Kuweit a trimis până în acest moment ajutoare medicale de 36 de tone prin intermediul Crescentului Roșu din Kuweit. Hilal Al Sayer, șeful organizației, a mers personal cu o echipă în Liban pentru a ajuta la distribuirea materialelor. În funcție de cum evoluează situația pe teren vor urma și alte transporturi. Ministrul de Externe, Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah, a precizat că statul său va sprijini în continuare Libanul.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: