Războiul economic se încinge – Steve Bannon ne explicăÎntr-un material publicat în The American Prospect (1), Steve Bannon prezintă poziția administrației Trump în legătură cu evenimentele recente și abordează în mod special tema ”războiul economic” ce se desfășoară în prezent între China și SUA.

Steve Bannon, în calitate de consilier principal al lui Donald Trump, a ieșit public cu o serie de declarații importante vizând relațiile economice dintre China și SUA. Bannon este de părere că Washington trebuie să adopte poziții de forță în raport cu Beijing iar președintele pare să fie de acord cu această direcție. Statutul Americii riscă să fie iremediabil șubrezit în eventualitatea în care nu se iau măsuri ferme, în acest sens a avansat termenul de 5-10 ani până la atingerea momentului critic dincolo de care orice revenire este imposibilă.

În ce privește schimburile de amenințări Phenian – Washington, Bannon spune că e vorba de un ”sideshow”. Din fragmentele redate în publicația americană reiese că administrația Trump va activa secțiunea 301 a ”Trade Act of 1974” (în trei săptămâni) ca răspuns la situația existentă în care companiile americane cu afaceri în China sunt obligate să-și transfere tehnologiile. După aceasta vor urma plângeri împotriva dumping-ului de oțel și aluminiu. În acest moment se iau măsuri de înlocuire a oamenilor ”pacifiști” din cadrul mai multor departamente (cele de Stat și al Apărării, Consiliul Economic Național și Trezoreria) și intrarea în sistem a celor dispuși să ducă mai departe lupta  promovată de Bannon.

Deși statisticile arată o scădere a ritmului de creștere al economiei chineze, este cazul să ne așteptăm la schimbări de situație pe măsură ce proiectul noului drum al mătăsii se va maturiza.

  1. http://prospect.org/article/steve-bannon-unrepentant