RCEP, acordul comercial dintre 15 state asiatice semnat azi

RCEP, acordul comercial dintre 15 state asiatice semnat azi

Eveniment istoric astăzi, statele din ASEAN alături de China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă au semnat un acord de comerț liber. De astăzi toate cele 15 state semnatare s-au angajat ca în anii următori să elimine taxele pentru importurile de bunuri și servicii și să ușureze cooperarea în domeniul afacerilor.

A fost nevoie de peste 30 de intâlniri ținute pe parcursul mai multor ani ca astăzi, 15 noiembrie 2020, PECR (Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional / RCEP) să devină o realitate. Efectele acestui acord se vor resimți treptat și reprezintă doar un pas în procesul de creștere a coeziunii regionale.

China este deja o superputere economică însă este conștiență că pentru a-și continua creșterea e nevoie ca și alte state să se bucure de această prosperitate. La acest acord comercial se adaugă și bogatele investiții din cadrul Belt and Road, stimularea importului (și a consumului intern) și reformele de deschidere a economiei, toate având scopul să genereze și să stimuleze o sferă de stabilitate în jurul granițelor.

Consider că în viitor vom asista la o migrare a mai multor zone de manufactură dinspre China spre țările din cadrul ASEAN pe măsură ce nivelul de trai din China va continua să crească și prin urmare va crește și costul forței de muncă.

Cele 15 state reprezintă în linii mari o treime din economia și populația lumii. Acest fapt a dus la numirea acordului drept ce-l mai mare acord comercial din lume.


Pentru informații suplimentare aici puteți accesa toate documentele legate de acest acord comercial.

Close Menu