Restul pe unde suntețiDin perioada liceului am început să citesc revista Observator Cultural, desigur, sporadic. O amintire mi-a rămas puternic întipărită cu profesoara de limba română intrând cu un ziar de sport în mână, la oră, iar eu stând cu observatorul, pe genunchi, pe sub bancă. Azi m-am întrebat de ce. De ce nu am mai văzut pe cineva citind o revistă de ”cultură” într-o cafenea, în metrou, în tramvai, pe o bancă în parc. O parte a presupusei explicații se află în tirajul de aproximativ 4000 de bucăți. Dezgustător de mic acest tiraj nu? Nici nu stiu de unde să încep pentru căutarea vinovaților.

132113Nici celelalte publicații nu stau mai bine. România Literară se laudă cu un tiraj mai mare dar nu știu cât de mulți o și citesc. Când vorbești de mii și sute de exemplare, regret că trebuie să o spun, mai bine faci un blog. Nu  de puține ori am nimerit câte un articol în plină polemică și mă simțeam de parcă am intrat într-o casă în care unii se ceartă și ceilalți mă privesc cu o oarecare doză de neîncredere, toți fiind prieteni între ei, ba dându-și palma ba dându-și palme.

Probabil nu frecventez eu mediile bune, poate că cititorii acestor reviste merg numai cu mașina personala, poate le citesc în confortul propriei toalete, nu știu ce să spun. Poate unii se rușinează și nu o scot în metrou așa cum alții și le scot pe ale lor, aici mă refer la ziarele acelea inutile numite Ring. Dar deja lărgim baza discuției și încep să mă întreb de ce sunt atât de mulți inculți și manipulatori în presa noastră, nu trebuie să fie toți sub acoperire. Încep să mă gândesc și la cazul bebelușilor din Argeș și la faptul că ministrul sănătății încă mai este ministrul sănătății și nu șomer. Cât despre adevăratele cauze ale acestei tragedii… păi asta e deja o temă de discuție eclipsată de valuri după valuri de non-subiecte. Despre astea altă dată.

O seară faină, toate cele bune.

 Sykes – Anybody Out There / https://www.facebook.com/sykesmusic/