Rolul Rusiei în eventualitatea unui nou Război Rece

Rolul Rusiei în eventualitatea unui nou Război Rece

Într-un material recent publicat pe siteul grupului Valdai, Timofei Bordachev expune pe scurt situația în care se află Rusia în contextul conflictului dintre China și SUA și ce perspective se văd.

În linii mari, Bordachev îndeamnă la precauție când e vorba de alianța Rusia – China. A reamintit chiar și starea de conflict iscată între Moscova și Beijing în timpul Războiului Rece și că începând cu anii 70, SUA au sprijinit în esență dezvoltarea Chinei.

Din punctul meu de vedere aici face o greșeală. La vremea respectivă cele două state erau într-adevăr comuniste, deci pe aceeași tabără ideologică însă asta le făcea să fie și mai acerbe când venea vorba de promovarea propriilor forme de comunism. Nu a fost nevoie de mult pentru ca SUA să intervină și să încurajeze disensiuni între vecini. Beijing a ales o prietenie cu beneficii în contextul în care Moscova nu mai era dispusă să ofere prea multe.

O altă idee prezentată de Borachev este că în prezent China nu are un model socio-economic și o ideologie de dezvoltare cu șanse de acceptare universală.

Și aici am un comentariu de adus. În primul rând China își declară modelul ca fiind comunism cu caracteristici chinezești, în esență un comunism cu reforme de piață liberă. Comunismul nu are în acest moment un apetit global însă nici capitalismul nu mai are. Convergența testată de chinezi se poate dovedi în viitor o soluție pentru multe state care în prezent nu își pun o astfel de problemă.

Potrivit lui Bordachev, dacă începem să comparăm aliații pe care atât SUA cât și China îi au vom vedea că Washington are de câștigat. La prima vedere așa este însă e vorba de viitorul apropiat în acest caz. Să nu uităm că mulți aliați SUA au probleme sociale și economice de un tip sau altul și nici SUA nu duce lipsă de acestea de fapt. China în schimb este mult mai stabilă și se vede că au încercat să rezolve orice eventual punct sensibil, cel mai recent fiind cazul Hong Kong. Nu trebuie uitat proiectul Belt and Road prin care China a reușit să atragă multe state în sfera ei de influență.

În acest moment Rusia este pregătită să-și ducă singură problemele. Asta înseamnă că toți anii aceștia de rusofobie și sancțiuni au îndemnat Moscova să se concentreze mai mult pe forțele proprii și să apeleze mai rar la exterior. Din fericire sau nefericire asta este situația. Asta înseamnă că acum nu ar avea multe de pierdut sau de câștigat indiferent de tabăra pe care o vor alege cu toate că marea graniță avută cu China este bine să rămâna una de pace.


Timofei Bordachev este specialist în cadrul grupului Valdai pe relații ruso-europene, pe politica externă a Uniunii Europene și pe securitatea europeană și internațională.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: