Rusia – dezvoltarea estului îndepărtat discutată la Forumul Economic Estic

Rusia – dezvoltarea estului îndepărtat discutată la Forumul Economic Estic

Inițiat în 2016, Formul Economic Estic (Восточный экономический форум) se desfășoară anual în minunatul oraș rusesc, Vladivostok. Această platformă are rolul de a facilita interacțiunea economică a Rusiei cu țările din est, predominant Asia, și o putem privi drept partenera Forumului Internațional Economic de la Sankt Peterburg.

Anul acesta (2-4 septembrie) evenimentul a atras interesul tuturor statelor din regiune după cum puteți vedea din programul de 46 de pagini. Este important de semnalat că premierul Indiei, Narendra Modi, a ținut un discurs în cadrul forumului în care a reiterat poziția Indiei ca partener de încredere a Rusiei în planul acesteia de a-și dezvolta regiunile estice. De departe însă țara cu posibilități reale de a sprijini acest plan este China iar președintele Xi Jinping a participat și el printr-o legătură video, ocazie cu care a reamintit faptul că anul acesta (pe 3 septembrie) se aniversează 76 de la victoria Chinei asupra Japoniei fasciste. Mesajul președintelui Chinez a fost că este nevoie ca toate părțile să lucreze împreună pentru a menține pacea și stabilitatea în regiune.

Discursul președintelui Putin a atras în mod evident cel mai mult atenția. Regiunea estului îndepărtat a federației a cunoscut o creștere industrială de 20%, peste media națională, în vreme ce volumul investițiilor directe a depășit valoarea de 80 miliarde de dolari. Noi locuri de muncă s-au deschis în ramurile aviației, construcțiilor navale și industriei chimice, toate necesitând tehnologii avansate, prin urmare locuri de muncă bine plătite.

Măsuri speciale au fost anunțate pentru Insulele Kuril, disputate cu Japonia însă aflate în administrația Moscovei. În ciuda neînțelegerilor, cele două state își manifestă dorința de a învesti în proiecte comune iar noile măsuri de stimulare economică se vor aplica și afaceriștilor japonezi.

În toată regiunea de est a Rusiei se află în desfășurare proiecte de infrastructură care să vină în sprijinul volumului crescut al tranzitului de bunuri atât pe cale feroviară, pe șosele cât și prin porturi. Unul din aspectele problematice îl reprezenta penuria de materiale de construcție din zonă și faptul că de multe ori acestea trebuie transportate pe distanțe de sute sau mii de kilometri. Pentru a remedia acest deficit s-a decis dezvoltarea ramuri industriale în regiunea Khabarovsk.

Ruta ”nordică” a fost și aceasta menționată fiindcă reprezintă o axă prioritară de dezvotare al transportului naval. În ultimii ani volumul de mărfuri transportat a fost într-o continuă creștere și se dorește ca începând cu anul viitor o rută (transport containere) Vladivostok – Sankt Peterburg să devină o normalitate.

Tot acest proces de creștere industrială și dezvoltare a infrastructurii va duce la mai mari cerințe pentru servicii de calitate în special în educație și sănătate. Recunoscând deficitul în aceste privințe guvernul rus a început în urmă cu mai mulți ani proiecte care să stimuleze venirea specialiștilor și în aceste regiuni.

Estul îndepărtat al Rusiei este o regiune fascinantă cu un potențial imens. Mai mult ca sigur în deceniile care vor urma, poate sub viitorul președinte, o serie de așezări urbane construite după noi principii socio-economice, mai ecologice și tehnologizate, își vor face apariția și vor beneficia astfel de toate investițiile realizate în acești ani.

Suplimentar

Plenary session of the Eastern Economic Forum – discursul lui Putin

Meeting on socioeconomic development of the Far Eastern Federal District – discursul lui Putin

Russia’s new ‘transformation’ agenda for Eastern Economic Forum

Close Menu