Situație incertă după alegerile germane

Situație incertă după alegerile germane

Alegerile federale germane din 2021 arată o zonă politică fracturată care va genera dificultăți în organizarea unui guvern. Deși SPD, partidul de centru-stânga, a reușit un scor mai bun față de alegerile anterioare din 2017, cu 5.2% mai multe voturi, restul rezultatelor complică mult negocierile politice.

CDU, partidul lui Merkel, a înregistrat o scădere de 8.8% în vreme ce Die Linke, partidul de stânga, a scăzut cu 4.3% și riscă să nu intre în Bundestag fiind la limita pragului de 5%. Pe de altă parte Verzii, preponderent pro-atlantiști și anti-eurasiatici, au avut o creștere îngrijorătoare de 6%.

La o primă vedere singurul guvern coerent ideologic pe care îl poate avea Germania în acest caz este unul de dreapta nu unul de stânga. Aceasta nu este din câte se pare direcția spre care va merge țara.

Olaf Scholz, liderul SPD care încă deține funcțiile de vice-cancelar și ministru de finanțe, este așteptat să formeze noul guvern. Pentru asta este nevoie să negocieze cu Verzii și cu FDP, cel mai probabil. Personal nu văd aceasta ca fiind o soluție fiindcă Verzii nu vor ajunge la putere.

Close Menu