Timpul și banii

Timpul și banii

out_of_time_by_chiandra4u-d8irwbf

.: artist : C4U :. .: tite : Out of time :. Link : https://www.facebook.com/pages/C4U/454353724628543

Există locuri de muncă în care te simți ca într-o  relație complicată. Ai vrea de fapt să pleci dar îl aștepți pe celălalt să spună: știi ce, toate bune și furmoase, mai bine ai merge mai departe. Iar tu, mascându-ți bucuria pe care celălalt se face că nu ți-o vede, să-i răspunzi că-ți pare rău și asta e. Nu știu dacă tu ești în situația asta, poate că da, poate că nu, depinde de meserie, concesii și compromisuri.

Să ne gândim pentru ce muncim. Pentru bani e cel mai evident și desigur și cel mai fals. Banii nu sunt ai tăi, chiar dacă așa ai impresia, banii sunt ai băncilor în primul rând și în al doilea rând sunt banii celor care reușesc să-ți vândă prostiile lor. Așadar ce faci, pentru ce muncești. Pentru confort, pentru statut, pentru dependențe și iluzii, idealuri și perfuzii, pentru supraviețuire.

the-persistence-of-memory-1931.jpg!Large

.: artist : Salvador Dali :. .: titu : Persistența Memoriei :. .: anul : 1931 :. .: curent : suprarealism :. .: observații : ceasurile moi simbolizează relativitatea spațiu/timului :.

De ce nu ai merge în vreo peșteră dintr-un parc național, numai tu, veverițele și urșii. Nu te duci pentru că nu poți, nu ai rezista, nu ești de nivelul lor așa că-ți rămâne să te obosești pentru apa caldă, curent, alcool, țigări și sex. În același mod poți foarte bine colecționa tablouri, poți explora țări străine sau chiar planete. Tot ce te face fericit. Revenind, dacă muncești pentru bani muncești pentru nimic fiindcă dacă la sfârșitul zilei te întorci acasă fără un lucru învățat și mai mult, ai nervi și ești supărat, ai irosit momente din viață si chiar ai mai tăiat din speranța de viață.

Teoretic poți fenta jocul acesta dacă ești creativ, tâmpit sau beat. Beția constantă a lucrurilor care te înalță, tâmpenia izvorâtă din prea clara viziune asupra unei vieți umane în sine tâmpită și încărcată cu false speranțe. Creativitatea ca transcedere (în accepțiune religioasă, hai, chiar și kantiană a termenului), ca o licărirea de lumină ce permează zidul acesta material superb dar putrezind.

Banii sunt o unealtă, poate, de fapt cu siguranță, dar mai mult o unealtă pentru subordonare, un mecanism pentru a decide cine, ce și cum, până la urmă ceva necesar, care să bareze eventualele noastre derapaje spre rebeliune și desfrâu mult mai eficient ca religia. Dar ce spun eu aici, banii sunt peste tot, mai ales în desfrâu și rebeliune, omniprezenți ca particulele elementare. De la graffitti la reclame, mereu apare o aluzie la entuziasmul nostru de a ne lăsa dominați de puterea lor. Vânați reducerile și lichidările de stoc, vă vor face fericiți, însă-și actul de a vă goli portofelul este un pas spre mântuirea voastră, dacă nu, sistemul se supără se umflă și se contractă ca un monstru din coșmaruri și vine spre noi răzbunător cu aceeasi putere pe care o aveau mângâierile sale iluzorii.

Munciți pentru bani? Vă invit să cereți mai mult, nu mai mulți bani ci mai mult de la voi. Supraviețuirea noastră depinde de asta, iluminarea uneori ne este inlesnită prin asta. Gândițivă la timpul ce se scurge, timpul nostru vândut mecanismului economic. Poate să fie un timp abandonat, o tăiere voluntară a propriei speranțe de viață dacă nu căutăm altceva, ceva ce se ascunde în spatele tuturor plăcerilor, dependențelor, patimilor și tabieturilor noastre.

Este totuși o Postare de seară chiar dacă a ieșit din tiparul pe care doream să mi-l impun așa că ca vă recomand, cu întârziere, piesa pentru această seară. Vine de la trupa de blues/garage rock „The Black Keys” și se numește „In Time”. Face parte din albumul „Turn Blue” lansat în 2014. Dacă vă place vă invit să cumpărați discul, din respect pentru artiști (iar revenim la bani, faceți câteva ore suplimentare acum), vă veți simți mai bine după.

Din păcate, din cauza uneia din obsesiile lumii moderne, în esență nu mai ai voie să redistribui materiale artistice (condamnând astfel artistul la anonimat) din motiv de copyright, nu vă pot oferi piesa aici însă puteți asculta întreg albumul la această adresă. Toate cele bune vă doresc.