Vorba zilei: nu vrem să luăm locul fostei Uniuni Sovietice

Vorba zilei: nu vrem să luăm locul fostei Uniuni Sovietice

Momentul până la care RPC și SUA au trebuit să-și clarifice modul de interacțiune ca puteri mondiale, mai mult sau mai puțin egale, a trecut de mult. Rivalitatea actuală este cauzată de un mediu de dialog aparent dificil, care își are originea în opinii diferite despre lume și despre interacțiunile lor bilaterale.

Zhou Bo este un colonel PLA în rezervă, membru al Centrului pentru securitate și strategie internațională și expert al Forumului China.

Statele Unite concurează acum împotriva celei mai puternice țări în devenire. Vobind despre bipolaritatea dintre China și SUA (…) noi nu vrem să luăm locul fostei Uniuni Sovietice pentru a intra în acest tip de competiție acerbă care s-ar putea încheia cu ostilități.

Zhou Bo

El a făcut aceste observații la 18 octombrie în contextul celei de-a 18-a reuniuni anuale a Clubului de discuții Valdai. Discuțiile sunt programate între 18 și 21 octombrie. Zhou Bo a vorbit în timpul primei sesiuni care a avut tema: “(pandemie COVID-19) substitut pentru un război mondial sau un preludiu al acestuia?“.

S-au făcut câteva paralele între pandemia de gripă din 1918-1920 și Primul Război Mondial și pandemia COVID – 19 și actuala rivalitate China-SUA. Zhou Bo nu a avut nici o ezitare în a afirma că China este gata să lupte și să câștige în “curtea lor”. El a adăugat că Armata Populară de Eliberare nu contestă prezența SUA în întreaga lume, ci pur și simplu prezența lor în apropierea Chinei. Beijingul este mai interesat de crearea unui climat de cooperare cu Washingtonul pentru a aborda în comun provocările globale.

Thomas Graham, reprezentantul American al Consiliului pentru Relații Externe, a reiterat dorința țării sale de a crea o relație competitivă și în mare măsură ostilă, centrată în jurul sferelor de influență și a regiunilor economice. Este important de menționat că acest climat ostil promovat de SUA afectează nu numai relațiile lor cu China, ci afectează și stabilitatea și securitatea “țărilor minore”. “Țările minore” pot fi, potrivit lui Graham, cele care nu au puterea de a implementa soluții pentru provocările globale și astfel trebuie excluse de la luarea deciziilor la nivel mondial.

Ca notă personală, diferențele de abordare dintre cele două părți nu sunt complementare. SUA acționează acum ca un imperiu revizionist și anacronic care promovează modele antidemocratice de guvernare globală. Minimizarea rolului țărilor “mai mici” și excluzând astfel vocile a milioane sau miliarde din întreaga lume este o propunere tristă și periculoasă.

English version: http://florincosma.ro/en/china-is-not-willing-to-take-ussr-place/

Close Menu