Navracsics: Cultura ne unește mai mult ca orice

Anul acesta este Anul European al Moștenirilor Culturale și în acest context comisarul European pentru cultură, Tibor Navracsics, a susținut un discurs la Bruxelles în care a lăudat faptul că în cadrul priorităților europene cultura și-a regăsit locul meritat.

Existența unei culturi europene nu este motiv de dezbatere chiar și în condițiiile în care, noi cei din Europa, nu reușim să ne identificăm mereu europenitatea datorită naționalității. Cultura națională este și ea însă o cultură. Cultura europeană este însă aparte, are tendința să capete gravitate atunci când privim planeta în ansamblul ei sau când ne privim din exterior.

Europenii împart regional anumite elemente culturale iar procesul de coeziune/omogenizare va duce inevitabil la intensificarea acestor împrumuturi culturale. Ce lipsește însă (printre altele) în construirea unei adevărate culturi europene este o limbă europeană. Acesta este însă anul moștenirilor culturale, bazele a ceea ce se ridică pe întreg continentul într-un proces dependent de idealismul unificator al națiunilor componente.

Macron: ”Franța este casa lor”

Fragment din discursul rostit de președintele Franței în ajunul anului nou 2018. Macron militează pentru continuarea proiectului European, transformarea acestuia într-o uniune mai omogenă și puternică inclusiv prin inființarea postului de ministru european de finanțe. S-a declarat în continuare un ferm susținător al ”dreptului la azil” ca o valoare europeană și o datorie morală.

Macron îl va continua pe Hollande

Emmanuel Macron devine al 25-lea președinte Francez într-o listă ce începe cu Louis-Napoléon Bonaparte, în 1848, în timpul celei de a doua republici. Prima rundă a alegerilor, cea din 23 aprilie, i-a asigurat locul de frunta la rezultate însă cu mai puțin de un milion de voturi în fața reprezentantei Frontului Național, Marine Le Pen. Diferențe mici de vot au fost de fapt între primii patru iar victoria lui Macron la alegerile finale din 7 mai a devenit certă fiindcă un număr covârșitor de alegători au ales să voteze anti-Le Pen, înregistrând o creștere de aproape 12 milioane de voturi (20.753.798 total) față de 3 milioane cât a adunat Le Pen (10.644.118 total).

Macron a fost bancher în cadrul Rothschild & Cie Banque după ce a urmat studii de filosofie la Universitatea Paris Nanterre, și-a luat un master la SciencesPo și a terminat École nationale d’administration. A ocupat o serie de funcții în cadrul regimului Hollande, secretar general (2012) și ministru al economiei, industriei și ”afacerilor” digitale (2014). În august 2016 și-a dat demisia pentru a putea participa la alegeri.

În cadrul discursului rostit în fața piramidei din sticlă de la Louvre, parte dintr-un complex realizat de Ieoh Ming Pei, Macron și-a exprimat intenția de a duce mai departe munca lui Hollande și de a împrospăta curentul globalist ce pare să întâmpine piedici în mai multe țări centrale.

Europa, imperiu al binelui

Guy Verhofstadt, lider al grupului liberalilor și democraților din Parlamentul European, a criticat evident venirea lui Trump la putere în SUA însă această turnură aparent neașteptată de peste ocean oferă combustibil grupului Spinelli și al europenilor ce susțin federalizarea uniunii, grup din care face parte și Guy. Dacă este să privim obiectiv, o regândire a poziției americane în politica mondială oferă imense șanse de dezvoltare pentru Europeni, dar și pentru alte părți implicate pe scena internațională. Noua ordine mondială promovată de federația Rusă alături de o preconizată retragere sau cel puțin o stagnare americană vor oferi europenilor oportunități de maturizare al proiectului politic numit Uniunea Europeană. Momentul este însă unul delicat fiindcă ezitarea poate să însemne dezmembrare a ceea ce există deja construit însă orice acțiune decisă în lipsa unei direcții hotărâte în unanimitate poate duce tot acolo. În anii următori vom vedea cu siguranță dacă Europenii chiar există.

Grupul Spinelli a fost inițiat în septembrie 2010 de către Guy Verhofstadt, Daniel Cohn-Bendit, Sylvie Goulard și Isabelle Durant cu scopul de a construi o rețea de cetățeni cu valori federaliste pan-Europene și care astfel să depășească interesele statele. În prezent 110 membri ai Parlamentului European s-au alăturat inițiativei și peste 7000 de oameni au semnat manifestul.

National solutions are solutions of the past. Our goal is a federal and post-national Europe, a Europe of the citizens. This was the dream the founding fathers worked so hard to achieve. This was the project of Altiero Spinelli. This is the Europe we want. This is the Europe we will fight for. Because this is the Europe of the future.

29-11-2016 - declaratie - guy