Scharf: Mașinile savante, probabil cea mai răspândită formă de inteligență din univers

Scharf: Mașinile savante, probabil cea mai răspândită formă de inteligență din univers

Într-un articol intitulat ”The erosion of reality” publicat pe blogul publicației Scientific American, astrofizicianul Caleb Scharf prezintă liminar situația în care Inteligența Artificială își va dezvolta o abilitate foarte comună nouă și în general oricărei ființe, distorsionarea realității.

Ideea de bază este simplă, nu e nevoie de multă inteligența pentru a învăța anumite trăsături care să te ajute în îndeplinirea obiectivelor sau chiar pentru supraviețuire. Nu există, teoretic, niciun impediment ca o ”mașinărie” să-și dezvolte abilități similare cu cele pe care le folosim noi și prin urmare va fi capabilă să mintă și să distorsioneze realitatea pentru a câștiga. Autorul nu se limitează însă la acest aspect și își expune părerea că în univers forma de inteligență predominantă ar fi aceea a ”mașinilor savante”.

Dezvoltând tema articolului doresc să reamintesc că minciuna nu este un element lăudabil al comportamentului nostru, în sensul că societatea impune limite în această privință. Noi ieșim deseori din aceste limite fiindcă urmărim obținerea de avantaje iar asta se realizează și prin mici minciuni și distorsionări. Putem ajunge să adoptăm astfel de atitudini uneori și fără să ne dăm seama. La rândul ei o Inteligență Artificială ne va lua drept exemplu iar limitarea ei prin algoritmi ”de oprire”, ca în genul legii să nu ucidă un om, este subiectul unei dezbateri etice.

În ce privește inteligența noi nu știm cât de mare poate să devină, ar putea să fie infinită sau noi oamenii am putea să fim apogeul ei (sper să nu, unii vorbesc despre delfini în cazul Pământului). Personal cred în Dumnezeu și inteligența își capătă astfel punctul maxim în ”inteligența divină” însă asta e o cu totul altă discuție. Dacă mașinile inteligente sunt cele mai răspândite forme de viață (inteligentă) în univers nu știu, suntem tentați să credem asta fiindcă noi avem o legătură din ce în ce mai strânsă cu tehnicul însă alte civilizații poate că au adoptat rute biologice de dezvoltare.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: