You are currently viewing 1/3 din alimentele europene prezintă diferențe de calitate

1/3 din alimentele europene prezintă diferențe de calitate

Centrul de cercetare al Comisiei Europene a efectuat între Noiembrie și Decembrie 2018 o cercetare în privința suspiciunilor că există diferențe de calitate între produsele distribuite în Uniunea Europeană.

În total au participat 19 state la studiu (nu și România) și s-au luat în calcul 128 de branduri și 1380 de produse. Studiul arată că 9% din produsele ”identice” vândute în UE prezintă de fapt diferențe de ingrediente deși ambalajele sunt la fel. În plus, 22% de produse prezintă diferențe calitative însă doar mici diferențe de ambalaj. Asta înseamnă ca 31% dintre produsele alimentare vândute pe piața comună europeană sunt gândite pentru ”categorii” diferite de consumatori în funcție de state sau se încearcă maximizarea profitului în detrimentul drepturilor consumatorilor.

Ce urmări a generat acest studiu? S-a dezvoltat o metodologie comună pentru testarea produselor alimentare și s-a hotărât alocarea a 1.25 milioane de euro pentru întărirea a instituțiilor ce apără drepturile consumatorilor în cadrul pieței unice europene.

Voi ați remarcat diferențe între produsele achiziționate în alte țări europene?