30 de ani de cooperare China – ASEAN și parteneriatul lor în domeniul educației

30 de ani de cooperare China – ASEAN și parteneriatul lor în domeniul educației

În contextul cooperării cu țările membre ASEAN, UE are un „program SHARE” menit să „consolideze cooperarea regională și să consolideze calitatea, competitivitatea regională și internaționalizarea instituțiilor și a studenților ASEAN”. Lansată în 2015, acesta a atins cel de-al treilea plan de lucru care acoperă perioada de timp 2021-2025.

Principalele obiective sunt de a ajuta conectivitatea între oameni și de a încuraja mobilitatea studenților între state printr-un mecanism asemănător ERASMUS, sporind în același timp influența europeană în instituțiile de învățământ superior din Asia de Sud-Est. Pentru a monitoriza și îndruma dezvoltarea proiectului, a 12-a serie de seminarii de dialoguri asupra politicilor a avut loc între 27 și 29 iulie sub tema „crearea unui spațiu de învățământ superior ASEAN rezilient și durabil”.

Este foarte important pentru dezvoltarea Chinei (și într-adevăr a Eurasia) să se încurajeze cooperarea dintre universități și studenți cu alți parteneri decât Uniunea Europeană. În contextul celei de-a 30-a aniversări a cooperării China – ASEAN, ocazie marcată de o videoconferință la nivelul miniștrilor de externe, aș dori să vorbesc despre parteneriatul Chinei cu țările ASEAN în domeniul învățământului superior.

Pentru moment, să vedem ce a propus conferința respectivă. În primul rând, Wang Yi a spus că „ASEAN se bucură de o poziție prioritară în cadrul diplomației de vecinătate a Chinei”, poziție care a devenit importantă în raport cu ostilitățile dintre Beijing – Washington. Important este că chinezii au reușit să împiedice forțele neeurasiatice să intervină într-un mod care ar putea pune în pericol stabilitatea regională. În ceea ce privește schimburile comerciale, prima jumătate a acestui an a înregistrat o creștere de 38% față de anul precedent, depășind 2,5 trilioane de yuani (peste 410 miliarde de dolari). Lupta împotriva pandemiei a fost și este încă un factor important de consolidare a relațiilor dintre cele două părți, așa cum am scris cu o altă ocazie, Beijingul a condus țările membre ale ASEAN în vremurile grele din 2020.

China a subliniat importanța soluționării în mod pașnic a disputelor din Marea Chinei de Sud, iar miniștrii de externe ai ASEAN au declarat că China este o „forță rațională, înțeleaptă și de încredere”. Este important de reținut că statele din Asia de Sud-Est au recunoscut că o China puternică le va ajuta și pe ele în direcția dezvoltării, o realizare importantă în contracararea forțelor reacționare în contextul tranziției către o nouă eră. Securitatea pe care Beijingul o poate oferi nu se limitează la aspectul militar, ci este îndreptată în primul rând către inițiativele economice dezvoltate în cadrul master-planului BRI.

Deși au păreri uneori divergente cu privire la unele probleme, părțile au convenit asupra aprofundării cooperării. Acesta este cazul educației. Mecanisme în acest sens există de mulți ani însă cel mai important (și se pare că este singurul care rămâne activ) este evenimentul anual „Săptămâna de cooperare în domeniul educației China-ASEAN” găzduită în provincia Guizhou (贵州 省) din sudul Chinei. În 2021, acest forum va avea loc între 26 august și 1 septembrie.

Guizhou Daily a descris evenimentul ca „o punte solidă pentru înțelegerea reciprocă și cooperarea pentru câștig reciproc”, iar tema principală va fi axată pe „Construirea unei viziuni educaționale în cooperarea pentru o dezvoltare durabilă”. Comparativ cu inițiativa europeană, ceea ce face Beijingul este mult mai eficiente și profund (merge de la nivelul universităților la învățământul preșcolar). În anii pre-pandemici, mii de studenți și reprezentanții a zeci de universități ASEAN au fost implicați în discuții cu participare specială din diferite state BRI de la Rusia până la Elveția. Anul acesta formatul se va schimba oarecum deoarece va combina întâlniri on-line și off-line.

Close Menu